in

Ambasador BiH u Kraljevini Danskoj Emir Poljo i direktor SZO za Evropu Hans Henri P. Kluge razgovarali o mjerama zaštite od COVID-19

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Danskoj Emir Poljo i direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu dr Hans Henri P. Kluge sastali su se 10. februara 2021. godine u sjedištu SZO za Evropu u Kopenhagenu i razgovarali o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Evropi i zapadnom Balkanu. Fokus razgovora bio je na mjerama zaštite koje SZO poduzima u suradnji sa zemljama Evrope, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Ambasador Poljo se zahvalio direktoru Klugeu na prijemu i dosadašnjoj suradnji koju ova organizacija ima sa Bosnom i Hercegovinom, a posebno zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina izabrana kao prva zemlja zapadnog Balkana kojoj će biti dostavljene vakcine iz programa COVAX. Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina, kao članica SZO, čvrsto opredijeljena i spremna, kao i do sada, usko surađivati i slijediti sve preporuke ove zdravstvene organizacije. On je prenio domaćinu ovog susreta da je Bosna i Hercegovina od samog početka krajnje ozbiljno shvatila opasnost od pandemije korona virusa i poduzela sve potrebne restrikcijske mjere kako bi se zaustavilo širenje. Ambasador je izrazio nadu da će dr Kluge u najskorije vrijeme posjetiti Bosnu i Hercegovinu i uvjeriti se u uspješno rukovođenje krizom pandemije koju sprovode vlasti naše zemlje na svim nivoima. On je na kraju izrazio nadu da će prva isporuka Pfizerovih vakcina biti dostavljena kako je i planirano, a najdalje do kraja februara ove godine.

Direktor SZO za Evropu dr Hans Kluge je istaknuo da je Svjetska zdravstvena organizacija vrlo svjesna trenutne epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini i da će učiniti sve kako bi se ubrzao proces da naša država dobije potrebne vakcine protiv COVID-19. Vizija SZO jeste da se niko ne ostavlja u začelju. SZO je dan ranije potpisala ugovor u visini od 7.3 miliona eura sa Europskom komisijom za potrebe pet zemalja zapadnog Balkana uključujući i Kosovo, kako bi ojačali zdravstveni sistem u ovim zemljama i njihovu borbu protiv COVID-19. Evropska komisija, kao i SZO, podržava da zemlje zapadnog Balkana što je prije moguće dobiju potrebne vakcine protiv COVID-19 a koordinator EU za Zapadni Balkan po ovom pitanju je ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg. Također je dana puna podrška doktoru Fabiju Scanou koji preuzima dužnost predstavnika SZO u Bosni i Hercegovini.

Dr Kluge je istakao da je povećana proizvodnja Pfizer/BioNTech vakcina, koji sada proizvodi i kompanija Sanofi. Izrazio je očekivanje da, pored drugih izazova, BiH u vrh svojih prioriteta u ovom trenutku postavi zdravstvo i zdravstveni sistem. Istaknuo je da BiH ima priliku, zajedno sa drugim zemljama zapadnog Balkana da se prijavi za grantove koji su namijenjeni za digitalnu zdravstvenu strategiju. Napomenuo je važnost pridržavanja restrikcija i upozorio kako ne smijemo posustati od pridržavanja mjera koje su uvedene, pogotovo zbog pojave novih varijanti korone virusa. Također je dodao da je informiran o tome kako se građani BiH suočavaju s ovim problemom i izrazio želju da zvanično posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku 


Comments

Leave a Reply

Loading…

0

What do you think?

KOVID ELITA PONOVO HARA: Katarina Grujić pjevala na zabavi i ludila što je snimaju

5 grešaka u tuširanju koje vam mogu uništiti kožu