in

Cijepljenje se nastavlja diljem Europe

Slatka-Tajna.Eu

Prve isporuke AstraZenecina cjepiva stigle su i u naše susjedstvo. Mađarska očekuje ukupno 6 milijuna doza. No sve više zemalja u Europskoj uniji zasad odgađa cijepljenje starijih građana. 

U cjepivo AstraZenece i Sveučilišta Oxford Europska unija uložila je velik novac, no zbog nedostatka podataka niz država ga ne preporučuje starijim osobama. Austrija, u koju su prve doza upravo danas došle, neće njime cijepiti starije od 65 godina.

– Cjepivo AstraZenece prošlo je stroge testove kao i ostala cjepiva i iznimno smo sigurni u njegovu sigurnost i učinkovitost, rekla je Sarah Walters, predsjednica AstraZenece u Austriji. 

Pa ipak, dok se potrebni podaci ne prikupe, Francuska, Njemačka, Belgija, Danska, Švedska, Španjolska i još neke zemlje njime neće cijepiti starije osobe. Mađarska, koja je prva u Uniji odobrila i rusko cjepivo, također je dobila prve doze AstraZenece kojima će cijepiti samo mlađe od 60 godina. 

– Europska unija rezervirala je 300 milijuna doza ovog cjepiva od čega će u Mađarsku doći više od 6 milijuna, rekao je Antal Feller, izvršni direktor Hungaropharma. 

U procjepljivanju stanovništva u Europi prednjači Velika Britanija, koja je ujedno i najugroženija, osobito novim sojem virusa. 

– Cijepili smo više od 11 milijuna ljudi uključujući 90 posto starijih od 80 godina. Do 15. veljače trebali bismo cijepiti sve ranjive skupine, a cilj je od svibnja ponuditi cjepivo svima starijima od 50 godina, izjavio je britanski ministar zdravstva Matt Hancook.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Iznenađenje je Srbija koja je odmah poslije Britanaca po procjepljivanju. Srbija se koristi i zapadnim cjepivima, kao i kineskim i ruskim koje bi uskoro i sami možda počeli proizvoditi. 

– Napravili smo dogovor predsjednik Putin i ja da krenemo u cijelu proceduru koja je komplicirana i teška. Mi u ovom trenutku nemamo kapacitete, ali izgradit ćemo, napravit ćemo kapacitete, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. 

Milijardu doza u godinu dana očekuje se od cjepiva tvrtke Sinovac Biotech. To je drugo cjepivo koje je Kina odobrila za opću upotrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ZALJUBLJENA DO UŠIJU: Ko je novi dečko Dušice Jakovljević?

Filipovski: Igokea zasluženo slavila