in

Vijesti iz ekonomije po kojima ćemo pamtiti 2020.:Stečaj Wirecarda mijenja svjetsko fintech tržište

Slatka-Tajna.Eu

Njemačka fintech kompanija Wirecard proglasila je krajem juna stečaj zbog prezadužeosti jer vjerovnicima duguje 3,5 milijardi eura.Proglašenjem stečaja Wirecard je postao prva kompanija iz sastava indexa Dax koja je propala, ali i najveći stečaj u historiji korporativne Njemačke.

Radi se o optužbi da su trocifreni milionski računi Wirecarda išli ka kompanijama u Aziji i na Mauricijusu. Dugogodišinji šef Wirecarda Markus Braun dao je ostavku i predao se javnom tužiocu nakon naloga za hapšenje. Dug kompanije uključuje 1,75 milijardi eura kredita od 15 banaka, te 500 miliona eura koje su posudili investitori u obveznicama. Bankari kažu da je novac nestao i da se nadaju da će u godinama koje dolaze uspjeti vratiti manji dio, ali da će kredit u konačnici biti otpisan.Još početkom juna Wirecard je, barem na papiru, smatran jednom od najpouzdanijh, najstarijih fintech kompanija na svijetu. Imali su 300.000 klijenata od kojih su neki velike kompanije.

Ispostavilo se da su veliki i moćni svjetski brendovi vjerovali u lažne izvještaje o prihodima koje je Wirecard godinama „šminkao“. Istraga je pokazala da kompaniji nedostaje onih 1,9 milijardi eura koje su uredno bile prikazivane u izvještajima. Pad je bio strmoglav, akcije Wirecarda su pale za 77 posto, a samo nekoliko dana radnije tržišna vrijednost kompanije je procjenjivana na 17 milijardi eura. Klijentima je novac zamrznut, a posljedice za korisnike i cjelopkupnu fintech industriju još se procjenjuju. Već sada se govori o najvećem korporativnom skandalu u Evropi, nakon 2014. godine kada je uslijed optužbi za prevaru propala portugalska banka Banco Espirito Santo. Kritičari tvrde da se njemačke vlasti nisu ozbiljnije bavile ovim navodima jer im je više bilo stalo do toga da se Njemačka pozicionira kao lider u fintech sektoru u EU, naročito nakon Brexita. Kako god, analitičari zaključuju da su regulatori pokazali da nemaju dovoljno kapaciteta, ili čak političke volje, za kontrolu nad brzorastućim fintech tržištem. Istovremeno se očekuje da jako brzo dođe do promjene regulative u smislu snažnijeng nadzora nad ovim tržištem, kako u Njemačkoj tako i EU, pa čak i SAD-u. Rezultat toga bi moglo biti povećanje nepovjerenja kako investitora, tako i korisnika usluga fintech kompanija.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Nikolija otkrila kako ju je majčinstvo promijenilo i na čemu je najviše zahvalna u prošloj godini

ČESTITKE STIŽU SA SVIH STRANA! Slavlje u porodici Mileta Kitića!