in

Gladni i umorni migranti mole za pomoć / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Humanitarna katastrofa u kampu Lipa. Stotine migranata još jednu noć je provelo na zgarištu šatorskog naselja.

Životi su im, zbog hladnoće ugroženi, upozoravaju međunarodne organizacije, a ne isključuju mogućnost ni pucanja preostalih šatorskih struktura.

Na situaciju u kampu upozorava i IOM, koji je napustio kamp Lipa, zajedno sa još četiri međunarodne organizacije, prenosi N1.

Kažu, životi ovih ljudi su direktno ugroženi, zabilježeni su slučajevi hipotermije. Upozoravaju i na mogućnost pucanja šatorskih struktura koje su preživjele požar. Isto plaši i migrante.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku“Posljednjih nekoliko dana bilo je jako loše za sve migrante jer nismo imali grijače unutar šatora. Ovdje je jako teško živjeti jer je snijeg juče napadao, i šatori bi mogli pasti. Više od pet stotina migranata živi ispod šatora. Ako neko umre, ko će da odgovara? Mogli ste vidjeti koji je imao hipotermiju, ovdje nema dokotra, ako on umre tko će odgovarati”, rekao je Said Ali.

Oglasio se i ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić. Kaže prati situaciju u USK.

“Oni sada ne proihhvaćaju Biru kao rješenje bez obzira što tamo ima više od 3.000 mjesta za smještaj migranata. Sada traže neka druga rješenja u okviru kampova Borići i Sedra”, rekao je Cikotić.

Cikotić uvjerava će kada migranti sa Lipe budu izmješteni, na ovom lokalitetu odmah početi radovi na izgradnji migrantskog kampa sa svom potrebnom infrastrukturom.


Report

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

What do you think?

Osumnjičeni za podmetanje bombe u Nashvilleu “nije bio u radaru” sigurnosnih službi

NOVI TREND: Sonja Kovač objavila gomilu starih fotografija