in

Filodendron pink princess, magija roze-zelenih listova

Slatka-Tajna.Eu

Roze boja u posljednjih nekoliko godina postala je apsolutni hit kada govorimo u uređenju interijera. Ali osim namještaja, posuđa i drugih predmeta roze boje, postoje i drugi načini putem kojih možete roze boju uklopiti u vaš prostor.

Jedan od spomenutih načina uređenja prostora jesu i kućne biljke – u kombinaciji roze i zelene boje. Još jedan trend koji je zaludio ljubitelje interijera svakako su kućne biljke, a u kombinaciji s roze bojom predstavljaju savršen spoj s kojim jednostavno ne možete pogriješiti.

Bilo da ste ljubitelj biljaka s velikim, glamuroznim listovima ili pak romantičnih visećih tipova koji su savršena dekoracija za prazan zid, sve navedeno možete pronaći u neodoljim, potpuno prirodno roze-zelenim varijantama. 

Filodendron je biljka koju mnogi obožavaju, ne samo zbog svoje estetike, nego i zbog jednostavnog održavanja. Dolaze u različitim oblicima i bojama, a jedna vrsta specifična je zbog kombinacije roze i zelene na listovima – filodendron pink princess.

EFEKTNA I ZANIMLJIVA

Jedna od najzanimljivijih kućnih biljaka poprilično je rijetka. Možete je uzgajati u saksijama, a posebno će dobro izgledati ako je posadite u viseće teglice tako da njeni listovi mogu slobodno padati. 

BRIGA I UZGOJ

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ova vrsta filodendrona jednostavna je za uzgoj. Kao i druge vrste filodendrona voli svijetla mjesta koja nisu na direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Idealan je za zatvorene prostore, a može se prilagoditi širokom rasponu temperature od 16 do 29 stepeni. Zalijevati ga treba kada je zemlja suva (najbolje provjeriti drvenim štapićem), a prihranjivati jednom mjesečno. 

FILODENDRON PINK CONGO

Ako naiđete na biljku koja ima samo roze listove, onda se vjerojatno ne radi o pink princess vrsti, već o umjetno stvorenoj takozvanoj pink congo.

Njeni listovi nisu prirodno takve boje, nego se hemijskim procesom unosi boja u biljku. Takvi filodendroni roze listove imaju samo šest mjeseci do godinu dana, tada boja blijedi i listovi ponovo postaju zeleni.

Bilo da se odlučite na prirodnu vrstu ili onu hemijski obojenu, filodendron je jako zahvalna biljka.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Planinarenje u BiH – Interaktivni portal za Dijasporu iz BiH

Maske nisu pale – Kolumne