in

Filodendron pink princess, magija roze-zelenih listova

Roze boja u posljednjih nekoliko godina postala je apsolutni hit kada govorimo u uređenju interijera. Ali osim namještaja, posuđa i drugih predmeta roze boje, postoje i drugi načini putem kojih možete roze boju uklopiti u vaš prostor.

Jedan od spomenutih načina uređenja prostora jesu i kućne biljke – u kombinaciji roze i zelene boje. Još jedan trend koji je zaludio ljubitelje interijera svakako su kućne biljke, a u kombinaciji s roze bojom predstavljaju savršen spoj s kojim jednostavno ne možete pogriješiti.

Bilo da ste ljubitelj biljaka s velikim, glamuroznim listovima ili pak romantičnih visećih tipova koji su savršena dekoracija za prazan zid, sve navedeno možete pronaći u neodoljim, potpuno prirodno roze-zelenim varijantama. 

Filodendron je biljka koju mnogi obožavaju, ne samo zbog svoje estetike, nego i zbog jednostavnog održavanja. Dolaze u različitim oblicima i bojama, a jedna vrsta specifična je zbog kombinacije roze i zelene na listovima – filodendron pink princess.

EFEKTNA I ZANIMLJIVA

Jedna od najzanimljivijih kućnih biljaka poprilično je rijetka. Možete je uzgajati u saksijama, a posebno će dobro izgledati ako je posadite u viseće teglice tako da njeni listovi mogu slobodno padati. 

BRIGA I UZGOJ

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuOva vrsta filodendrona jednostavna je za uzgoj. Kao i druge vrste filodendrona voli svijetla mjesta koja nisu na direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Idealan je za zatvorene prostore, a može se prilagoditi širokom rasponu temperature od 16 do 29 stepeni. Zalijevati ga treba kada je zemlja suva (najbolje provjeriti drvenim štapićem), a prihranjivati jednom mjesečno. 

FILODENDRON PINK CONGO

Ako naiđete na biljku koja ima samo roze listove, onda se vjerojatno ne radi o pink princess vrsti, već o umjetno stvorenoj takozvanoj pink congo.

Njeni listovi nisu prirodno takve boje, nego se hemijskim procesom unosi boja u biljku. Takvi filodendroni roze listove imaju samo šest mjeseci do godinu dana, tada boja blijedi i listovi ponovo postaju zeleni.

Bilo da se odlučite na prirodnu vrstu ili onu hemijski obojenu, filodendron je jako zahvalna biljka.


Report

Comments

Leave a Reply

Loading…

0

What do you think?

Planinarenje u BiH – Interaktivni portal za Dijasporu iz BiH

Maske nisu pale – Kolumne