in

Od početka godine u Trebinju 18 novih slučajeva karcinoma dojke

Slatka-Tajna.Eu

TREBINJE – Od početka godine u Trebinju je registrovano 18 novih slučajeva karcinoma dojke, a oboljeli najčešće dolaze na prve preglede u uznapredovaloj fazi bolesti.

Kazao je to internista-onkolog Mirko Kolak na okupljanju u Dučićevoj ulici u Trebinju povodom obilježavanja “ružičastog oktobra” – mjeseca borbe protiv raka dojke u tom gradu.

On je podsjetio da u BiH još nije uveden obavezan skrining na karcionom dojke, iako je ovaj projekat najavljen još prošle godine.

“Skrining na karcinom dojke, nažalost, još nije zaživio, treba ga pod hitno uvesti jer oboljeli kasno dolaze na preglede. U Bolnici Trebinje imamo adekvatne uslove i multidisciplinarni tim što se tiče liječenja ove bolesti, ali društvena zajednica i država treba da povedu računa o prevenciji i uslovima liječenja karcinoma dojke”, naveo je Kolak.

On je dodao da je porast malignih bolesti prisutan u cijelom svijetu, ali da ne postoje relevantni podaci, jer je ova godina nereprezentativna zbog epidemiloške situacije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dr Ljubica Miljanović, onkolog u Bolnici Trebinje, kaže da je karcinom dojke najčešći maligni tumor kod žena, a u svijetu se godišnje registruje više od 1.700.000 oboljelih, gdje više od 500.000 žena umre od ove bolesti.

“Kod nas u Republici Srpskoj od 450 do 580 pacijenata se na godišnjem nivou dijagnostikuje i liječi, s tim što je u posljednje vrijeme primijetan porast oboljenja i da se starosna granica spušta sa starijih prema mlađim pacijentima, zbog čega uvijek apelujemo na samopreglede i preglede, jer je jako važno da se na vrijeme otkrije bolest”, navela je Miljanović.

Ona je dodala da se svijest žena promijenila, zahvaljujući medijima koji prate i ukazuju na značaj pregleda, ali da još imamo veći procenat pacijenata koji kasno dolaze na preglede.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Završena obuka za 15 operatera na CNC mašinama za obradu metala

ANASTASIJA OTVORENO O ODNOSU SA LUNOM ĐOGANI! Ražnatovićka otkrila pozadinu njihove svađe: A evo šta joj nikako nije U REDU!