in

Kirgistanski predsjednik ne želi dati ostavku prije novih izbora

Slatka-Tajna.Eu

Kirgistanski predsjednik Soronbaj Ženbekov ponovo je odbio dati ostavku prije novih izbora u toj srednjoazijskoj zemlji, gdje se od izbijanja postizborne krize osporava njegova vlast.

Kirgistanski predsjednik naredio ponovno zatvaranje bivšeg predsjednika   

Kirgistanski čelnik rekao je da će predati ostavku “nakon povratka zakonitosti u zemlji, parlamentarnih izbora i raspisivanja predsjedničkih izbora”, rekla je za AFP njegova glasnogovornica Tolgonaj Stamalijeva.

Ženbekov je usto istaknuo da “nema pravo otići s predsjedničke dužnosti jer bi to moglo imati nepredvidljive posljedice na štetu države”, dodala je Stamalijeva.

Ova izjava dolazi nakon razgovora s novoizabranim premijerom Sadirom Žaparovom, koji je zatražio trenutačni odlazak Soronbaja Ženbekova, objavilo je kirgistansko predsjedništvo.

Imenovanje nacionalista Sadira Žaparova koji je prošlog tjedna imenovan za premijera, ali je imenovanje poslije osporeno, potvrdio je danas parlament, a zatim predsjednik Ženbekov, u nadi da će zaustaviti krizu.

Žaparov je u zatvoru služio dugotrajnu kaznu zbog optužbi da je državnog službenika uzeo za taoca u prosvjedima 2013. Prošli tjedan je sud ponovno proučio njegov slučaj i ukinuo osuđujuću presudu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Soronbaj Ženbekov, na vlasti od 2017., dosad nije htio potvrditi njegovo imenovanje ako ga parlament ne potvrdi većinom glasova kako zahtijeva zakon i u nazočnosti više od polovine zastupnika, što je učinjeno danas.

Politička kriza u Kirgistanu izbila je nakon parlamentarnih izbora početkom listopada na kojima su pobijedile dvije stranke bliske predsjedniku, a bili su obilježeni optužbama za prijevaru.

U danima nakon toga izbili su neredi i nasilni prosvjedi u kojima je jedna osoba poginula, više od tisuću je ozlijeđeno, a predsjednik Ženbekov je, čini se, izgubio kontrolu nad zemljom i najavio ostavku. No njegov je položaj osnažen u utorak nakon posjeta Dmitrija Kozaka, zamjenika ureda ruskog predsjednika, koji je razgovarao sa Žaparovom i sa Ženbekovom.

Ova dvojica su politički protivnici i Žaparov je sve dosad pozivao predsjednika da da ostavku. Parlament je uostalom u utorak imenovao za predsjednika bliskog suradnika Ženbekova, Kanata Isajeva, nagovješćujući da je postignut dogovor. No danas je petstotinjak pristaša Žaparova prosvjedovalo u Biškeku protiv izbora Isajeva, tražeći da se na mjesto Žaparova imenuje njegov saveznik.

Kirgistan, zemlja s najviše pluralizma ali i najnestabilnija među bivšim sovjetskim republikama u srednjoj Aziji, već je doživio dvije revolucije, a trojica njegovih predsjednika nakon stjecanja neovisnosti završila su u zatvoru ili u egzilu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SAD JE PRETJERALA: Karleuša poručila Bosancu da ne se*e

Samsung QLED televizori s garancijom od pet godina