in

HEM BOSANAC, HEM ON: Aleksandar Hemon dobitnik nagrade “John Dos Passos”

Hemon je poznat po kratkim pričama i romanima koji istražuju pitanja izgnanstva, identiteta i doma kroz likove izvučene iz vlastitog iskustva s raseljavanjem. Njegova djela često se bave jugoslovenskim ratovima, rodnom Bosnom i Hercegovinom ili Chicagom, koji je postao njegov dom kada je izbio rat u njegovoj zemlji i dobio je status političkog izbjeglice u Sjedinjenim Američkim Državama.

Najpoznatiji Hemonovi romani suČovjek bez prošlostiiProjekt Lazarus.

Zajedno sDavidom MitchellomiLanom Wachowskinapisao je scenarij za filmMatrix 4, koji bi trebao biti objavljen krajem 2021. godine.

NagradaJohn Dos Passosza književnost najstarija je književna nagrada koju dodjeljuju koledž ili univerzitet u Virginiji. Dodjeljuje se nedovoljno cijenjenim piscima čiji rad nudi prodorne, originalne komentare na američke teme, eksperimente s formom i obuhvata čitav niz ljudskih iskustava.

“Čitati Hemona znači preživjeti udar groma. Njegovo pisanje, bilo da je riječ o fikciji ili ne, nije samo ostalo u meni, promijenilo me, izazvalo me da vidim svijet iznova”, rekao jeBrandon Haffner, docent engleskog jezika u Longwoodu i predsjedavajući odbora za dodjelu nagrade “Dos Passos”.

Hemon, trenutno profesor kreativnog pisanja na Univerzitetu Princeton, izabran je u užem izboru šest finalista koje su nominovali članovi žirija za nagradu “Dos Passos”.

Pobjednik dobija honorar i tradicionalno se na proljeće čita u kampusu Longwooda.

 

(TBT, AA)

Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kaldera obnovila saradnju sa Siemensom

Fonjini se povukao sa turnira zbog korone, Petrović iskoristio šansu – Virus korona