in

Moguća pomoć gospodarstvenicima u iznosu od 100 milijuna KM / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gospodarstvenici u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji trpe najveće gubitke tijekom pandemije, mogli bi dobiti novu pomoć u iznosu od 100 milijuna maraka koji će bit izdvojeni iz budžeta ovog entiteta, a na koji način, Vlada će tek utvrditi.

Fadil Novalić, premijer FBiH kazao je: ”Mi bismo sada formatirali jedan budžetski program kroz ministarstva, program koji je niži level od korona zakona da potpomognemo samo te ciljane grane kroz ministarstva. Budžet ne raspoznaje bojanje sredstvima. On je 5 milijardi i ove pare nisu obojene strogo, on se koristi na način kako govore potrebe”.

S obzirom na to da je u prvom valu pomoći saniranja posljedica utrošeno tek 18 posto od izdvojenih sredstava, reagirali su i poslodavci, pa je ovakva odluka premijera, kažu, očekivana.

“Za likvidnost firmi koje su zaista ugrožene i treba ići na duži period kreditnih sredstava koja će biti bez kamatna, na duži grejs period jer sigurno je da se neće lako izaći iz ove krize”, kazao je Suad Ećo iz Udruge poslodavaca FBiH

Najveće gubitke zabilježili su hotelijeri, ugostitelji, ali i cjelokupan turizam i zračni promet. Hoće li novi vid pomoći imati efekta, ostaje upitno. Pomoć ovoj branši već je vidno zakasnila, smatra predsjednik hotelijera u Federaciji.

“Taj vid pomoći koju onaj tko dobije mora vraćati je rizičan. I upustiti se sad u to da uzimate, uz obavezu da vraća, a nema mogućnosti i neizvjesno je da će biti posla i servisirati te obveze, istaknuo je Amir Hadžić, predsjednik hotelijera.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Optimistični nisu ni iz struke.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar tvrdi: “Tek od rujna i listopada, pa sve do ožujka naredne godine imamo pravi val ekonomske krize jer smo već u recesiji do 6 posto”.

“Kada ekonomska kriza može prerasti u financijsku krizu, a to je da zbog izostanka potrebnih mjera nastupi val otkaza i povećanja nezaposlenosti, stečaja i bankrot kako firmi, tako i građana”, rekao je Ante Domazet, ekonomski analitičar.

Inače, za subvenciju u okviru saniranja posljedica obuhvaćenih korona zakonom apliciralo je više od 61 tisuća gospodarstvenika, od kojih je 58 tisuća ispunilo prava za korištenje subvencije. Tako je Ministarstvo financija Federacije BiH za ovaj dio uplatilo nešto više od 89 milijuna maraka, prenosi BHRT.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Očekivanja investitora za njemačku ekonomiju poboljšana i u rujnu

Bill Gates otkrio kada će proći pandemija koronavirusa