in

Trgovine su najsigurnija radna okruženja

Slatka-Tajna.Eu

Najveći rizik od zaraze korona virusom imaju zaposleni u staračkim domovima, a potom medicinski radnici u bolnicama, čija je smrtnost veća, dok su prodavnice prilično sigurna radna okruženja. Zaključak je to Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, koji je analizirao pojavljivanje takozvanih  klastera u raznim radnim okruženjima, kako bi podstaknuo države da obrate posebnu pažnju na određene grupe radnika i uslove rada koji omogućavaju širenje zaraze.

Analiza je obuhvatila period od marta do jula, a iako su podaci zatraženi od 30 evropskih država, podatke je dostavilo samo 17 država. Ukupno je prijavljeno 1.377 klastera u radnom okruženju, najviše u zdravstvu i socijalnoj službi. Najviše su na udaru zaposlenii u domovima za starije (591 klaster) i oni u bolnicama, dok su najsigurniji radnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Među opasnim radnim okruženjima su pogoni za preradu i pakovanje hrane, poljoprivredni poslovi poput branja voća, te fabrike. Širenju zaraze, kako se navodi, pogoduje mali razmak među radnicima ili pak zajednički smještaj sezonaca.

U kancelarijskim prostorima zabilježeno je 65 klastera.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na donjem dijelu tabele su trgovine i obrazovne ustanove sa ukupno 22 klastera, dok su barovi i restorani zabilježili samo pet pojava grupne zaraze. Međutim, činjenica je da je tokom proljetnih mjeseci rad obrazovnog i ugostiteljskog sektora bio ograničen.

Čak 95 posto prijava grupa oboljelih podrazumijevaju rad u zatvorenom prostoru, a veliko prisustvo bolesti primijećeno je u slabo plaćenim zanimanjima – kako se ističe u analizi, za širenje zaraze poseban rizik predstavlja to što mnogi zbog straha od gubitka radnog mjesta nastavljaju ići na posao sa simptomima zaraze.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Plesni potezi ovih Ljubušaka osvojili su internet / Bljesak.info

Šera se pokazao kao odličan domaćin nakon uspješne svadbe