in

DRAMA U RS-u; LJEKARI DIŽU UZBUNU: ‘Sistem je pred kolapsom’

Slatka-Tajna.Eu
Ukazuju da su svi alarmi uključeni, jer se posljednjih dana u RS-u bilježe trocifreni brojevi zaraženih.

Obolijevaju, kako su istakli ti mladi ljekari, osobe svih dobi, a zbog neodgovornog ponašanja, posebno masovnog okupljanja u zatvorenom prostoru, u bolnicu se primaju cijele porodice.

– Mislim da smo ušli u crvenu zonu i svi su alarmi uključeni. S koronom se borimo već mjesecima. Mjere koje su uvedene u martu su dale rezultate, krajem maja i početkom juna smo imali pad novooboljelih, međutim u posljednjih desetak dana imamo porast i taj trocifreni broj pod hitno moramo da spustimo, jer prijeti nam kolaps kako zdravstvenog sistema, tako i finansijskog i privrede – rekao je dr. Vojo Paražina iz Klinike za plućne bolesti.

Apeli više, kako kaže, nisu dovoljni, već se građani moraju pridržavati propisanih mjera.

Specijalizantica infektolofije Tanja Macanović-Kostić je na konferenciji za novinare rekla da je veliki broj pacijenata u toj bolnici teške kliničke slike.

– Znamo da je jako teško da se nose maske, ali mi ih nosimo od kraja oktobra, kada su se pojavile prve naznake respiratorne infekcije. Obolijevaju osobe svih životnih dobi i jako je teško gledati čovjeka koji se guše i ne možete mu pomoći – rekla je ona.

Osim nošenja maski, neophodna je, kaže, fizička distanca i redovno pranje ruku.

– Jedan odlazak u kafić nije vrijedan toga da se zarazite korona virusom. Gubili smo cijele porodice, i sina i roditelje – podsjetila je Macanović-Kostić.

I doktor medicine Klinike za unutrašnje bolesti Pavle Aranbašić je rekao da je sve više oboljelih mladih ljudi od koronavirusa.

– Javna okupljanja, posebno ne nošenje maski i ne držanje distance u kafićima, osnovni su razlog povećnog broja inficiranih pacijenata – rekao je on.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Potvrdio je da među zaraženim bila i jednosmjesečna beba, a od početka pandemije oko 140 djece u RS-u je bilo pozitivno na COVID-19, na sreću uglavnom lakše kliničke slike, iako postoje podaci da se mogu razviti ozbiljni sindromi i kod male djece.

I dr. Marko Lugonja, koji je uključen u rad Covid klinike UKC-a, upozorio je da je zdravstveni sistem u tom bh. entitetu veoma opterećen.

– Ukoliko virus nastavi da se širi ovim tempom, nećemo biti u prilici da pružimo adekvatnu i pravovremenu zdravstvenu zaštitu svima kojima je potrebna – naglasio je Lugonja.

Tokom više od četiri mjeseca neprekidnog angažovanja u liječenju životno ugroženih pacijenata, ovi mladi ljekari UKC-a su zajedno s iskusnim kolegama vodili i još uvijek vode najteže bitke za ljudske živote.

Mladi ljekari UKC-a RS apeluju na građane da se pridržavaju svih preporuka, da nose zaštitne maske u zatvorenim prostorijama, ali i otvorenim prostorima, da vrše redovnu dezinfekciju, te da smanje socijalne kontakte, kao i velike skupove kako ne bi došlo do ponovnog opterećenja zdravstvenog sistema i priliva velikog broja inficiranih.

U RS-u je u pоsljеdnjа 24 sаta tеstirаno 265 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 34 оsоbe – podaci su entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

loading…


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Miroslav Muta Nikolić pozitivan na virus korona – Virus korona

NIKO NIJE ZNAO DA SU U SRODSTVU: Ovo je brat Viki Miljković