in

Katanac za instant medicinare – Nezavisni stav

Slatka-Tajna.Eu

Kada sam nedavno poznanicu koju znam godinama, a koja je radila u lokalnom marketu, vidjela u bijelom mantilu kako radi kao medicinska sestra u jednoj zdravstvenoj ustanovi, ostala sam, blago rečeno, šokirana.

Pričajući s njom saznala sam da je za nekoliko mjeseci uspjela da se prekvalifikuju u medicinsku sestru, jer je istakla da joj njeno tadašnje zanimanja nije pružalo perspektivu, a ni sigurno zaposlenje, pa je, eto, odlučila da preko noći postane zdravstveni radnik. A zašto i ne, kada je ovo za samo nekoliko stotina KM bilo omogućeno svima koji su to željeli.


Svjedoci smo da se zbog boljeg posla, ali i odlaska u inostranstvo, veliki broj mladih ljudi raznih profila zanimanja proteklih godina prekvalifikovao u instant medicinare.


Da bi se konačno tome stalo na kraj, Ministarstvo prosvjete i kulture RS donijelo je odluku da se ne odobrava prekvalifikacija i dokvalifikacija iz drugih struka u zdravstvenu oblast. Stručnjaci iz ove oblasti pozdravili su ovu odluku i naglašavaju da prekvalifikaciju u zdravstvu nikada nije trebalo ni dozvoliti.


Zbog takvih medicinara, kako kažu, rizično je odlaziti u pojedine zdravstvene ustanove, jer ističu da nije moguće da se za kratak period stekne znanje za koje se neko školovao pune četiri godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku











Elem, sigurna sam da će ova odluka doprinijeti tome da zdravstveni radnici koji su “grijali” stolicu minimalno četiri godine dobiju posao koji zaslužuju, a ne da se za radno mjesto bore s ljudima koji su za 14 mjeseci dobili zvanje medicinskih radnika.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Svemirski gulaš na bosanski način – smijeh

SLOBA RADANOVIĆ NAPRAVIO POMETNJU U „ZADRUZI“: Marko napustio žurku, a Gagi bio iznenađen