in

Zaradio 800 miliona dolara u jednom danu

Slatka-Tajna.Eu

Usluga video-konferencije koju nudi “Zoom” postala je izuzetno popularna u proljeće ove godine, kada su mnogi širom svijeta bili prisiljeni da rade od kuće.

Vrijednost dionica firme “Zoom” na berzi Nasdaq proteklog petka porasla je 9,7 odsto. Tržišna kapitalizacija kompanije prvi put je premašila 50 milijardi dolara.

“Bloomberg” napominje da je potražnja za uslugama video-konferencija porasla 160 odsto u posljednjih nekoliko mjeseci. Još početkom godine vrijednost “Zooma” nije prelazila 20 milijardi dolara.

Agencija ističe da je sada IT firma vrijednija od američkog proizvođača traktora “Dear & Co.” i farmaceutskog giganta “Biogena” zajedno. Istovremeno, tržišna kapitalizacija “Zooma” je 55 puta veća od očekivanih godišnjih prihoda, iako je za IT firme iz S&P 500 indeksa taj broj u prosjeku na sedmom mjestu, piše “Bloomberg”.

Bogatstvo Eric Yuan-a, osnivača i izvršnog direktora kompanije “Zoom”, poraslo je za više od 800 miliona dolara samo u petak, dosegnuvši nevjerovatnih 9,3 milijarde dolara, prenosi Indikator.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


U samo nekoliko mjeseci “Zoom” je zabilježio 20 puta više korisnika.

Prema analitičarima, snažan skok na berzi posljedica je pozitivnih očekivanja ulagača, koji računaju na dugoročno povećanje dobiti IT kompanija u slučaju pandemije virusa korona.

Usluga video-konferencije koju nudi “Zoom” postala je izuzetno popularna u proljeće ove godine, kada su mnogi širom svijeta bili prisiljeni da rade od kuće.

Podsjetimo da su nedavno hiljade snimaka “Zooma” procurile u javnost. Među njima su bili i snimci ličnih razgovora i sesije s psihoterapeutima, a u nekim razgovorima su ljudi otkrivali i svoje brojeve telefona, pa čak i finansijske podatke. U “Zoomu” su priznali da aplikacija nije dovoljno sigurna, ali to nije uplašilo korisnike.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Online upis na Univerzitet u Sarajevu

NE MOGU JOJ NIŠTA: Britanska kraljica uhvaćena u akciji