in

Predsjedniče ne skrivajte se iza tajne službe!

Slatka-Tajna.Eu

Kineski zvaničnici i državni mediji koriste priliku da proteste i nemire, koji bjesne širom SAD, uporede sa demokratskim pokretom u Hong Kongu i optužuju Vašington za licemerje.

Masovni protesti proširili su se u više američkih država tokom vikenda, a mnogi su eskalirali nakon što je policija odgovorila suzavcem, gumenim mecima i drugim projektilima, a u nekim slučajevima čak i vozilima išla na demonstrante.

Protesti su izazvani smrću Džordža Flojda, crnca kojeg je u Mineapolisu ubio bijeli policajac.

Protesti u SAD dešavaju se nakon skoro godinu dana žestokih demonstracija protivnika kineske politike u Hong Kongu, gdje je policija takođe više puta optuživana za upotrebu prekomjerne sile.

Američka administracija glasno podržava prodemokratijski pokret u Hong Kongu, posebno od kako je Peking najavio deklaraciju kojom će nametati zakone o nacionalnoj sigurnosti ovoj polu-autonomnoj regiji.

Nakon dana haotičnih scena u SAD, portparolka kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Čunjing objavila je post sa riječima “Ne mogu da dišem” – Flojdove posljednje riječi – na Tviteru, uz snimak svog američkog kolege koji kritikuje kineski napad na Hong Kong.

Još jedan od portparola kineskog ministarstva vanjskih poslova Liđijan Žao retvitovao je brojne komentare i izveštaje o protestima, pa čak i od jednog ruskog predstavnika u UN koji je optužio SAD za dvostruke standarde.

– Zašto SAD negiraju pravo Kine da obnovi mir i red u Hong Kongu, dok brutalno rasturaju proteste kod kuće? – pitao se Dmitrij Poljanskij.

I kineski državni mediji kritikuju SAD.

– Predsjedavajuća doma predstavnika SAD Nensi Pelosi je jednom nasilne proteste u Hong Kongu nazvala “lijepim prizorom”… Američki političari sada mogu da uživaju u ovom prizoru kroz svoje prozore – napisao je Hu Siđin, urednik “Global tajmsa”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Kina je često isticala probleme u SAD kako bi uzvratila na kritike o kršenju ljudskih prava na svojoj teritoriji, uključujući postupanje prema manjinama ili u posljednje vrijeme postupanje sa demonstrantima u Hong Kongu, prenosi “Gardijan”.

Peking je više puta okrivio “strane sile”, uključujući SAD za podsticanje i pokretanje protesta u Hong Kongu.

Hu je u nedelju rekao da su hongkonški demonstranti „očigledno“ iza američkih demonstracija.

Veoma sumnjam da su pobunjenici iz Hong Konga upali u američke države – napisao je, izazvavši optužbe da širi teorije zavjera.

U nizu tvitova i u uvodnicima u listu tokom vikenda, Hu i njegove novine optužili su SAD i njenog predsednika Donalda Trampa za licemerje.

– Gospodine predsjedniče, ne skrivajte se iza tajne službe. Idite da ozbiljno razgovarate sa demonstrantima. Pregovarajte s njima, baš kao što ste apelovali na Peking da razgovara sa pobunjenicima iz Hong Konga – napisao je on.

U drugom tvitu on je rekao da oba protesta prkose zakonu, redu i da su destruktivni, ali da su Sjedinjene Države proteste u Hong Kongu shvatile kao opravdane, dok one na svojoj teritoriji ne vide na taj način.

Rekao je da Kinezi vjeruju da su nemiri u SAD odmazda zbog podrške američke vlade Hong Kongu. – Kineska vlada nije pokazala nikakvu podršku neredima u SAD. Nadam se da će Amerikanci primijetiti suzdržanost Pekinga – rekao je Hu.

Na Tviter nalogu “Global tajmsa” objavljeni su i snimci sa protesta u SAD, uključujući jedno policijsko vozilo koje je jurnulo na demonstrante u Njujorku.

– Mirotvorci ili masovne ubice? – stoji uz te snimke.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ne podržavamo odluku Izvršnog odbora FS BiH

Prošle su dvije godine od smrti legendarnog pjevača: Porodica Sinana Sakića u strahu da ode na groblje