in

Vladajuća većina RS-a protiv Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkih režima / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici vladajuće većine zatražili su da Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) odbaci Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, usvojenu 20. svibnja na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U informaciji, koju će razmatrati Skupština RS-a na posebnom zasjedanju 1. lipnja, predlažu i da se zauzme jedinstven stav, te usvoji zaključci koji će biti “općeobvezujući za sve institucije i građane tog bh. entiteta”.

Posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a zatražila je jedina trećina zastupnika iz klubova SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, zastupničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna zastupnika.

U informaciji pripremljenoj za raspravu osporavaju i sam naziv Rezolucije o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta.

-Neprihvatljiv je i sam naziv Rezolucije, budući da kvalificira fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne NDH, koja je službeno provodila sustavno iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba – stoji u tom dokumentu vladajuće većine u RS-u.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Usvajanjem navedene Rezolucije, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je, kako tvrde, pristupio „sramnom prekrajanju povijesnih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopćavanje i marginaliziranje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu”.

-U Rezoluciji se spominje značajan broj žrtava iz BiH, što predstavlja beskrupulozno izvrtanje povijesnih notornih činjenica, ako se uzme u obzir da BiH u to vrijeme nije ni postojala, već samo NDH. Navođenje Bošnjaka kao žrtava u to vrijeme, predstavlja još jedan pokušaj revizionizma, ako se uzme u obzir da su stradalnici Srbi, Židovi, Romi i antifašisti, a Bošnjaci kao nacija u to vrijeme niti su postojali, niti se spominju u bilo kojem povijesnom spisu ili dokumentu iz tog vremena – navodi se, između ostalog, u informaciju koju će u ponedjeljak razmatrati zastupnici Narodne skupštine RS.

Dodaju da „Narodna skupština i institucije RS imaju obvezu čuvati sjećanje na žrtve srpskog naroda i u tom smislu obvezuje sve predstavnike u institucijama RS i BiH da u svojim aktivnostima njeguju istinu i antifašističke vrijednosti srpskog naroda”.

Opozicija u RS smatra da je zakazivanje posebne sjednice nepotrebno te predstavlja skretanje pažnje s drugih aktuelnih tema u tom bh. entitetu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kursadzije – romeo i julija.3gp

SEBIJA IZETBEGOVIĆ KONAČNO IMA DOBRE VIJESTI: U KCUS-u testirano 179 uzoraka, na koronavirus pozitivno…