in

Zbog smrti Georgea Floyda uhićen policajac

Slatka-Tajna.Eu

Policajac Derek Chauvin koji je nasilno priveo u Minneapolisu afroamerikanca Georgea Floyda, pri čemu mu je koljenom pritisnuo vrat nakon čega je Floyd ubrzo preminuo, uhićen je u petak i optužen za ubojstvo.

Chauvin je optužen za tzv. ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo bez predumišljaja, objavio je Mike Freeman, tužitelj okruga Henepin. Za ubojstvo trećeg stupnja u Minnesoti je predviđena kazna zatvora do 25 godina.

Povjerenik za javnu sigurnost države Minnesota John Harrington priopćio je da su vlasti privele policajca Dereka Chauvina, navode lokalni mediji.

– Ovo je prvi put da je državni odvjetnik reagirao tako brzo i završio cijeli postupak tako brzo oko podizanja optužnice protiv jednog policajca. Prosvjednici nisu zadovoljni u potpunosti. Oni žele da i trojica kolega Dereka Chauvina budu uhićeni i istražitelji kažu da još uvijek nisu završili posao. Procurili su navodno dijelovi autopsije u kojima stoji da nema dokaza da je George Floyd umro od gušenja te se navodi kako je imao problema sa srcem. No to još uvijek nije službeno i treba pričekati službenu objavu. Policija i Nacionalna garda čisti grad od prošle noći. No čini se da bi moglo biti i novih prosvjeda, rekla je HTV-ova dopisnica iz Washingtona, Branka Slavica.

Minesotski guverner je u četvrtak aktivirao Nacionalnu gardu kako bi pomogao policiji uspostaviti red nakon dva dana nasilnih prosvjeda u gradu Minneapolisu zbog smrti crnca koji je ostao bez daha dok mu je bjelački policajac koljenom prikliještio grlo. Guverner Tim Walz naredio je pripadnicima garde da pomognu policiji dok lokalne, državne i savezne snage za provedbu zakona nastoje smiriti međurasne napetosti izazvane uhićenjem Georgea Floyda (46).

Četvorica gradskih policajaca umiješana u incident, uključujući policajca koji je prikliještio Floydov vrat dok je ležao na zemlji i jecao “molim vas, ne mogu disati”, otpuštena su sljedeći dan.

Floydov slučaj javnost je podsjetio na ubojstvo Erica Garnera, nenaoružana crnca u gradu New Yorku 2014. kojemu je policajac zabranjenim zahvatom stisnuo grlo te ga se moglo čuti kako vapi: “Ne mogu disati”. Njegove riječi postale su poruka pokreta Black Lives Matter osnovanog u jeku policijskih ubojstava Afroamerikanaca.

Prosvjednici su zahtijevali uhićenje policajaca

Dopisnica Slavica, kazala je da Minneapolis danas izgleda poput ratne zone gdje se vode teške bitke.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Policija u Minneapolisu ima dugu povijest optužbi za brutalnost i rasizam. Prošle godine dobili su novog načelnika policije, Afroamerikanca. I svi policajci prošli su poseban tečaj ponašanja s manjinama i čini se da se ništa nije promijenilo, rekla je.

Prosvjednici su ispunili ulice Minneapolisa treći dan zaredom uzvikujući “Ne mogu disati”, mirno prosvjedujući pred vladinim centrom okruga Hennepina i prolazeći središtem grada. Zahtijevali su da četvorica policajaca budu odmah uhićena.

Osim toga, stotine prosvjednika okružile su policijsku postaju i supermarket Target, poprišta sukoba u srijedu navečer – između prosvjednika koji su bacali kamenje i interventne policije koja je ispaljivala suzavac i gumene metke. Na parkiralištu Targeta zapaljen je automobil, a pljačkaši su povremeno upadali u praznu trgovinu da uzmu ako je što preostalo. Oba skupa počela su uz slabo policijsko osiguranje te bez Nacionalne garde.

Na jutarnjem brifingu policijski zapovjednik Chief Medaria ispričao se Floydovoj obitelji te priznao da je policija pridonijela “nedostatku nade” u minesotskome najvećem gradu. Ministarstvo pravosuđa reklo je jučer da je istraga policijske umiješanosti u Floydovu smrt “najviši prioritet.”

Brat žrtve, Philonise Floyd, rekao je CNN-u u četvrtak da je umoran od toga da “gleda kako crni čovjek umire.” Rekao je da razumije bijes ljudi, no apelirao je na prosvjednike da ostanu mirni.

Peticiju na stranici Change.org koja poziva vlasti da uhite i osude četvoricu policajaca potpisalo je do četvrtka ujutro više od 1,1 milijuna ljudi.

– Mnogo je boli i bijesa u našemu gradu, razumijem to. Cijeli grad to razumije. No pljačke kojima smo svjedočili proteklih nekoliko noći neprihvatljive su. Naša zajednica to ne može i neće tolerirati. Riječ je o institucijama i uslužnim djelatnostima koje ovaj grad treba. Bankama, prodavaonicama hrane, ljekarnama. Sve je to od ključne važnosti za funkcioniranje grada, moramo zaštititi sve njih, ističe Jacob Frey, gradonačelnik Minneapolisa.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

PREVARANT GODINE U BIH Zbog pečenica kažnjen sa 9.000 KM, a onda su tek otkrili šta je sve radio…

RADOVI U TOKU: Žanamari pokazala kako joj izgled stan