in

Kada zbor Gaudeamus pjeva ‘Sarajevo na visoku gledu’ / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja 30 godina rada Akademski ženski zbor „Gaudeamus“ je, nakon pet godina stanke, u izolacijskim uvjetima, izveo bosansku narodnu pjesmu, sevdalinku „Sarajevo na visoku gledu“, u stilizaciji profesora emeritusa Rešada Arnautovića.

Ideja da se snimi kompozicija iz bogatog repertoara stiliziranih bosanskih narodnih pjesama koje je Arnautović pisao upravo za ovaj zbor, potekla je od samih članica, a u izvedbi je sudjelovalo njih 40. Audio editing snimka radila je Alena Cakić, mix i mastering Miko Meoriginalsounds, a video editing potpisuje Alma Ferović Fazlić.

„Prihvatio sam izazov da nakon pet godina kada smo zadnji put koncertirali, u uvjetima kada nismo jedni uz druge, bez ijedne probe, pokušamo realizirati jednu od mojih stilizacija. Ovaj način izvedbe je novo iskustvo i pozitivno sam iznenađen rezultatom“, izjavio je Arnautović.

U cilju podizanja svijesti o njegovanju zborske domaće literature i zbornog muziciranja kojeg je u našoj zemlji sve manje, putem online platforme okupilo se više od 100 članica zbora koje su u njemu pjevale od samog osnivanja. Proteklog mjeseca, u znak sjećanja na ranija vremena i iskustvo koje su stekle pjevajući u zboru, četiri bivše članice javnosti su predstavile i snimak pjesme „Tri djevojke“.

Brojni koncerti i gostovanja na tri kontinenta svijeta inače svrstavaju zbor „Gaudeamus“ u vrhunske interpretatore zbornog muziciranja i njegovatelje muzičke kulturne baštine BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Profesor emeritus Rešad Arnautović, koji slavi 45 godina umjetničkog i pedagoškog rada, s ovim zborom je ostvario više od 200 nastupa i koncerata u zemlji i inozemstvu.

„Ovaj zbor bio je moja muza za umjetnički i kompozitorski rad, nositelj mojih umjetničkih vizija i ideja. Beskrajno sam sretan što se, i nakon toliko godina, sve članice rado sjećaju vremena koje su provele sa mnom u Gaudeamusu, što i nakon toliko godina poznaju sav naš repertoar te što su se odazvale u ovakvim uvjetima“, osvrnuo se Arnautović čije su stilizacije bosanskih narodnih pjesama objavljene u notnim Zbirkama stiliziranih bosanskih narodnih pjesama i CD-ovima, a dio su i obveznog Nastavnog plana i programa osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH.

Kompozicije koje su uvrštene u spomenute zbirke izvode zborovi svih uzrasta u zemlji i svijetu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OSVETA SE SERVIRA HLADNA: Zilha Karišik za metu ima Vladimira Tomovića!

Stravičan sudar autobusa i automobila, ima mrtvih i povrijeđenih!