Karijes utiče na neplodnost žena

Slatka-Tajna.Eu

​Jelena Đoković, direktorka Fondacije “Novak Đoković”, iznenadila je brojne fanove poslednjim lajvom u kom je govorila o higijeni zuba, ali i o njihovoj povezanosti sa neplodnošću kod žena.

​”Zdravlje iz usta takođe utiče na plodnost žensku i danas žene imaju jako puno problema da zatrudne. Na to dosta utiču probemi sa zubima, karijes, nagomilane naslage i bolesti desni”, rekla je Jelena u lajvu na Instagramu pozivajući se na autorku nekoliko knjiga o zdravlju i ljepoti Nadin Artemis, koja je više istraživala na tu temu i okrila da i naša usta imaju mikorbiom i da svaki mora da ima posebnu njegu.

Nakon toga Đokovićeva je podsjetila na osam načina pravilnog njegovanja zuba.

“Koristite uvek slanu vodu i sodu bikarbonu da ispirate usta, počnite da čistite jezik i desni sa posebnim četkicama; i ujutru i uveče se koristi konac za zube (uvedite i esencijalna ulja u rutine jer su antibakterijska, antifungalna, antiviralna i antiinflamatorna), mućkanje ulja u ustima je sjajno za upale desni…”, navela je.

“Nežno perite zube, uvek sa mekanim četkicama, jer kad grubo peremo, to povlači desni. Pokret je ‘kiša pada, trava raste’, kako kažu naši zubari klincima”, kaže Jelena.

Pored ovih korisnih savjeta koje je navela, komentatori su ipak bili iznenađeni njenim stavom da loša higijena zuba može imati veze sa neplodnošću.

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


 

 

I u ovom live-u sam se potrudila da podelim sa vama neke ključne poruke koje sam izvukla iz razgovora sa Nadine. – izbegavajte korišćenje SPF faktora i krema za sunčanje jer je sunčanje korisno (umereno) i neophodno za zdravlje našeg tela i proizvodnju D vitamina – koristite prirodna biljna ulja pre/za vreme i posle sunčanja poput: kokosovog, jojoba, maslinovog, ulje od semena maline, kantarion; – jedite sunčevu hranu: zeleniš, paradajz, lubenica, turmeric, borovnice… Jer ono što jedemo utiče na to kako će naša koža da reaguje na sunce. – UVB zraci izazivaju opekotine i njih blokiraju kreme sa SPF faktorom (sintetičkim), medjutim crvenilo je naš prirodni način odbrane, naše telo nam govori da se sklonimo sa sunca a kreme za sunčanje blokiraju te zrake i taj proces ali ne i UVA štetne zrake i plus sprečavaju proizvodnju D vitamina; – najbolje je da koristite šešire i odeću koja vam pomaže u uslovima kada ste previše izloženi ; kao i zinq koji prosto odbija sunčeve zrake – zdravlje zuba: koristite uvek slanu vodu i sodu bikarbonu da ispirate usta, počnite da čistite jezik i desni sa posebnim četkicama; i ujutru i uveče se koristi konac za zube (uvedite i esencijalna ulja u rutine jer su antibakterijska, antifungalna, antiviralna i antiinflamatorna), mućkanje ulja u ustima je sjajno za upale desni…. – nežno perite zube, uvek sa mekanim četkicama jer kad grubo peremo to povlači desni. Pokret je “kiša pada, trava raste” kako kažu naši zubari klincima 🙂 Njene knjige u kojima sve možete detaljnije da pročitate su: Renegade Beauty Holistic dental care by Nadine Artemis @livinglibations

Objavu dijeli Jelena Djokovic (@jelenadjokovicndf)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Najveći na kopnu, a najteže podnose alkohol

TEODORA DŽEHVEROVIĆ: Živjela sam svaki dan kao da je posljednji!