in

Jedan je počeo u striptiz baru: Pogledajte fotke Čole i Brege sa početka karijere

Slatka-Tajna.Eu

Kada su se pojavili na javnoj sceni postalo je jasno da će obilježiti jedno vrijeme. Žene su za njima vrištale, ostavljale im poklone ispred vrata, upadale u hotelske sobe i pisale pisma, koja sve i da su htjeli ne bi uspjeli baš sva da pročitaju. Čini se da danas ni oko jednog pjevača ne postoji takva euforija kakva se dizala oko Čole i Brege.

Ono što govore fotografije iz njihove mladosti, a koje se rijetko pojavljuju u medijima jeste da nisu oni ljepotom osvajali region, koliko harizmom i neposrednošću. Njihov odnos sa publikom, Čolin glas i Bregina virtuoznost na muzičkim instrumentima bacali su u trans žene svih generacija. Danas to isto rade, sa još većim žarom, čini se. Možda baš tu leži formula njihovog uspjeha.

Bilo kako bilo, njihov početak nije bio lak, Goran je počeo u striptiz baru, a prije toga se činilo da će klasična muzika odigrati važnu ulogu u njegovom odrastanju.

– Moj otac, koji je bio vojno lice, kao mlad je svirao violinu u svom selu Sveti Petar Čvrstec kod Križevaca. Poslije, kad je otišao u penziju, vratio se sviranju sa svojim pajtosima iz mladosti. Njegova želja je bila da ja učim violinu u muzičkoj školi, ali ja baš nisam bio za to. To je težak instrument koji treba mnogo vježbati, a ja sam više za gitaru, koja se ovako kako je ja sviram može naučiti za nedjelju dana – prisjetio se Bregović i nastavio priču o početku svoje karijere.

– Počeo sam vrlo rano i svirao vrlo dobro. Najranije profesionalno iskustvo imao sam u striptiz-baru Splendid u Dubrovniku. Odatle nas je pokupio neki Italijan da sviramo u jednom baru u Italiji. Tako da sam započeo kao striptiz-bar muzičar, što je uvijek dobar znak. Kada imaš sedamnaest godina i gledaš toliko golih žena, to je očito znak s neba, kao da mi je Bog rekao: Bregoviću, ti ćeš se zabavljati s ovim što radiš – obašnjavao je Bregović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


I Zdravkova karijera počela je slučajno ili sudbinski, zavisi ko kako gleda. Prvi javni nastup imao je sa 16 godina, sasvim slučajno na takmičenju pjevača amatera u Bjeloj kod Herceg Novog, gdje je pjevajući pjesmu Bitlsa osvojio nagradu publike. Već tada je bilo jasno da će je osvajti gdje god da se pojavi. Sa kosom preko ušiju bio je pravo osvježenje na javnoj sceni na koju je zakoračio kroz grupe “Mladi i lep”, “Ambasadori”, “Novi Ambasadori” i “Korni grupa”. Zvaničnu solo karijeru počeo je 15. aprila 1972. godine kada je snimio prvu pjesmu “Sinoć nisi bila tu”. Godinu dana kasnije predstavljao je Jugoslaviju na pjesmi Evrovizije pjesmom “Gori vatra” i tada je za njega čuo cijeli svijet. Iako je diplomirani ekonomista, finansijama se nije bavio pretjerano osim kada je njegova zarada u pitanju, u čemu je bio i više nego uspješan.

 

Express/Blic

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nada Topčagić otvorila dušu: Umrijeću bez mojih unučića, tuga me obuzme kada pomislim na njih

Severina kao Jovanka Broz: Pjevačica objavila fotku sa Titom