in

Umro novinar i publicist Josip Šentija

Slatka-Tajna.Eu

Autor:

  prije 52 minuta

Josip Šentija, novinar, publicist i prvi ravnatelj Hine umro je u nedjelju navečer u 89. godini, nakon što mu je iznenada pozlilo.

Josip Šentija (Brnaze, 15. ožujka 1931.) diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1972. Novinarstvom i publicistikom počeo se baviti 1949.

Od 1962. bio je direktor Radio Zagreba te je sudjelovao u pokretanju II. i III. programa. Smijenjen 1967. zbog potpore Deklaraciji o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika, potom je bio izvjestitelj Radio-televizije Zagreb iz Rima.

Po povratku u Hrvatsku, kao sudionik nacionalno-demokratskog pokreta Hrvatskoga proljeća, postao je član Izvršnoga vijeća Sabora (1971.72.), a nakon njegova gušenja isključen je iz javnog života.

Od 1972. radio je kao urednik u Leksikografskome zavodu Miroslav Krleža, bio je glavni urednik Opće enciklopedije (IIX, 1977.88.).

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nakon višestranačkih izbora 1990. postao je prvim ravnateljem Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) 1990.91., potom je kratko vrijeme bio savjetnik predsjednika Republike 1991.

Bio je i glavni urednik “Velikoga školskog leksikona” (2003), priredio je zbirku Krležinih bilješki uz enciklopedijske tekstove “Iz Krležine baštine” (Radovi LZ, VIIIIX, 199899), objavio memoarske zapise “S Krležom, poslije 71” (2000.) i “Ako Hrvatske bude: zapisi iz onih godina” (2005), knjige razgovora “Razgovori s Mikom Tripalom o hrvatskom proljeću” (2005) i “Jedna hrvatska sudbina: priča o Vjekoslavu Prpiću ispričana njim samim na kraju puta” (2007) te publicističko djelo “Skandinavizacija Balkana helvetizacija BiH” (2008).

Prevodio je s engleskoga i talijanskoga publicistička i povijesna djela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SLIKA I PRILIKA DEDE ĐANIJA! Evo kako izgleda nasljednik porodice Trajković!

Ana Brnabić prenerazila javnost, Aleksandar Vučić čak nije smio ni da izađe pred građane