in

HRT: Koronavirus – najnovije informacije

Slatka-Tajna.Eu

U posljednja 24 sata zabilježeno je 486 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2662. Među njima su 382 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru njih 29. Preminule su 4 osobe.

➡️ COVID-19: 457 novoboljelih, novi rekord u Zagrebu
Najnovije vijesti o pandemiji bolesti COVID-19 pratite na ➡️ www.hrt.hr/koronavirus

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 19932 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 317 preminulo. Ukupno su se oporavile 16953 osobe, od toga 258 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutačno 12424 osobe.

Do danas je ukupno testirano 353 526 osoba, od toga 4576 u posljednja 24 sata.

Najviše je novozaraženih je u Gradu Zagrebu – 199. Glavni hrvatski grad Zagreb planira uvođenje strožih mjera, uključujući i obavezno nošenje maski i na otvorenom.  

Naša reporterka Ruža Ištuk javlja kako je danas među novooboljelima i 29 stranih studenata – 28 iz Španjolske i jedan Francuz. Neki od tih studenata su u privatnom smještaju i tamo će ostati u izolaciji, no neke se mora smjestiti u karantenu. U karanteni u Gradu mladih u Dubravi nema više mjesta pa se od danas za karantenu ponovno aktivira i Tomislavov dom na Sljemenu, javlja naša reporterka.

– Ono što se razmatra i o čemu se razgovara, je i mogućnost da se prvi put ove godine uopće ne organizira prijevoz za zagrebačka gradska groblja, no treba vidjeti kako će građani na to reagirati, kaže Ištuk.

Na prijedlog virovitičko-podravskog Stožera civilne zaštite državni je Stožer donio odluku o uvođenju novih epidemioloških mjera za područje te županije pa će tako, među ostalim, svadbama moći nazočiti do 50 osoba, a ostalim privatnim događanjima do 20 osoba. Mjere koje se propisuju zbog povećanog broja zaraženih donose se za razdoblje od 14 dana, a na snagu stupaju 12. listopada.

Podaci županijskih stožera civilne zaštite

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 11 novih pozitivnih osoba na COVID-19. Dvije su iz Vukovara, a po jedna iz Tompojevaca, Iloka, Bošnjaka, Otoka, Županje, Đeletovaca, Petrovaca, Lovasa i Posavskih Podgajaca. Preminulih osoba nema.

U Požeško-slavonskoj županiji u prethodna 24 sata utvrđeno je šestero novih pozitivnih osoba. Trenutno je aktivno 65 slučajeva zaraze, 54 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 353 ljudi, a ukupno su testirane 10.072 osobe.

S područja Virovitičko-podravske županije 28 je novozaraženih osoba u posljednja 24 sata, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Testiran je 101 uzorak, 71 je bio negativan, tri su još u obradi, a 27 ih je bilo pozitivnih. Pozitivna je još jedna osoba iz Virovitičko-podravske županije, koja je testirana pri povratku u Njemačku, te je time ukupan broj 28. Samo u posljednja dva dana, pozitivnih je 48.

U Karlovačkoj županiji je 18 novooboljelih i traje epidemiološka obrada, priopćio je u subotu Stožer civilne zaštite, a načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar najavila je formiranje karantene za moguće nove slučajeve zaraze koronavirusom u ustanovama socijalne skrbi. Opširnije

U Međimurju je u subotu 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od jučer uzetih, neobrađenih 111 uzoraka, 13 nalaza je pozitivno. Još jedna osoba, testirana u Zagrebu, a s prebivalištem u Međimurskoj županiji, pozitivna je na taj virus. Danas do 11 sati testirano je 170 osoba, 15 nalaza je negativno, a ostali uzorci su u obradi. Jedanaest osoba se oporavilo te je u Međimurju trenutačno 101 aktivni slučaj pozitivnih na novi koronavirus.

U Krapinsko-zagorskoj županiji 16 je novih osoba pozitivnih na koronavirus. Četiri su s područja grada Krapine, a dvije s područja općine Lobor. Po jedna novozaražena osoba je s prebivalištima na području gradova Donja Stubica, Zabok i Zlatar te općina Bedekovčina, Hum na Sutli, Marija Bistrica, Krapinske Toplice, Mihovljan, Sveti Križ Začretje i Zlatar Bistrica. U protekla 24 sata ozdravilo je 13 osoba te je pristiglo i 27 negativnih nalaza, dok se još čekaju rezultati za 74 uzorka.

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 7 je novooboljelih osoba od bolesti COVID-19. S područja grada Gospića je 6 novooboljelih, te jedna s područja Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Ukupno je oboljela 251 osoba s područja Ličko-senjske županije, od čega je 68 aktivnih slučajeva, 181 osoba je izliječena te dvije osobe preminule.

U Varaždinskoj županiji 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Što se tiče izvora zaraze, u 11 slučajeva radi se o obiteljskim i bliskim kontaktima prethodno zaraženih osoba, dok je za 3 osobe izvor zaraze nepoznat. Zbog novopozitivnih osoba, u mjeru samoizolacije stavljeni su razredi u novim dvjema srednjoškolskim ustanovama i jednoj novoj osnovnoškolskoj ustanovi na području Varaždinske županije te će se za njih nastava održavati online. Opširnije

Na području Zadarske županije šest je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u najvećoj mjeri riječ je o kontaktima zaraženih osoba. Četiri su novooboljele osobe s područja grada Zadra, a po jedna iz Nina i Sukošana. U samoizolaciji su 264 osobe, nadzor je istekao za njih 7694, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 210 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 13 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Četiri lakše oboljela pacijenta smještena su u biogradskoj bolnici.

Pet je novooboljelih osoba od COVID-19 infekcije u Šibensko-kninskoj županiji u protekla 24 sata. Dvije su osobe s prebivalištem u Šibeniku i po jedna iz Kistanja, Primoštena i Bilica. Trenutačno je 11 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Troje pacijenata se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 59 osoba.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je sedamnaest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a sedam osoba je izliječeno. Među zaraženima su četiri muške i tri ženske osobe iz Dubrovnika, kao i dvije muške i četiri ženske osobe iz Metkovića. Pozitivni su i jedna muška i jedna ženska osoba iz Kule Norinske te jedna muška i jedna ženska osoba iz Župe dubrovačke. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se jedanaest osoba. U samoizolaciji se nalaze 504 osobe.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su dva (2) nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Zaražene su osobe koje imaju prebivalište na području grada Slavonskog Broda i općine Sibinj. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 667, dok je broj aktivnih slučajeva 25. Hospitalizirano je 7 osoba, od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutačno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 262 osobe.

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među njima je i dvoje učenika. Riječ je o četiri osobe s područja grada Bjelovara i po jednoj osobi s područja Čazme i Daruvara te općina Nova Rača i Končanica.

Na području Zagrebačke županije potvrđen je 41 novi slučaj zaraze koronavirusom, a dvije su osobe umrle, izvijestio je u subotu županijski Zavod za javno zdravstvo. Izliječeno je pet osoba. Zbog pozitivnog nastavnika, u samoizolaciji su učenici pet razreda jedne osnovne škole u Velikoj Gorici.

●  Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 671 obrađenog testa danas su 63 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju. Od 63 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije, 33 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1288 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 32 zaražene osobe u KBC-u Split, dok su 2 na respiratoru.

● U posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je ukupno 255 uzoraka, od kojih je 14 bilo pozitivno na koronavirus. Sedam novopozitivnih osoba ima boravište na području grada Osijeka, a po jedna osoba je s područja gradova Đakovo, Beli Manastir i Donji Miholjac te općina Čepin, Šodolovci, Semeljci i Vladislavci. U KBC-u Osijek hospitalizirano je 35 pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19, od kojih su šest na respiratoru.

● U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je dvadeset i osam novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o deset osoba s područja grada Siska, sedam osoba s područja grada Kutine, devet s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja grada Gline te jednoj s područja općine Dvor.

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije testirana su 182 brisa (83 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je jedan pozitivan. Epidemiološka obrada je u tijeku. Trenutačno je 11 aktivnih slučajeva zaraze. Mjerama samoizolacije obuhvaćeno je 170 osoba.  

U Koprivničko-križevačkoj županiji danas je potvrđen jedan novi slučaj bolesti COVID-19. Riječ je o osobi srednje životne dobi iz opće populacije s koprivničkog područja, bliskom kontaktu oboljele osobe. Na području Koprivničko-križevačke županije trenutačno je aktivno 48 slučajeva zaraze. Jedna se osoba oporavila od bolesti COVID-19, a na bolničkom je liječenju ukupno 26 osoba.

● U protekla 24 sata u NZJZ-u “Dr. Andrija Štampar” provedena su 1054 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 199 novih slučajeva zaraze. Posljedično, za 553 osobe izrečena je mjera samoizolacije. Opširnije

● U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 16 novozaraženih osoba, a 16 ih je ozdravilo. Na području županije 122 su aktivna slučaja, a analizirano je oko 500 uzoraka, javlja lokalni stožer.

Pandemija bolesti COVID-19 u svijetu

● U Češkoj se koronavirus rapidno širi i u subotu je zabilježeno 8618 novih slučajeva. To je četvrti dan zaredom rekordnih brojki, s porastom od oko 3300 novozaraženih u usporedbi s danom prije. Opširnije

● U Bosni i Hercegovini u subotu je potvrđeno 428 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u protekla 24 sata prijavljen je i jedan smrtni slučaj koji se može povezati sa zarazom, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo. Opširnije

● U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 380 novih zaraza koronavirusom, a dvoje oboljelih umrlo je, objavila je u subotu vlada. Ukupni broj zaraza od početka epidemije popeo se na 8252 slučaja, od kojih je aktivno njih 3061, a do sada je od posljedica zaraze umrlo 167 ljudi. Opširnije

● Prvi put od izbijanja epidemije u Ukrajini je u jednom danu umrlo više od 100 osoba od posljedica bolesti COVID-19. Umrlo je 108 osoba, objavilo je u subotu Vijeće za nacionalnu sigurnost. Do subote je potvrđeno 256.266 slučajeva u Ukrajini, a umrlo je 4.887 osoba te se njih 112.570 oporavilo. Opširnije

● Drugi val pandemije izazvane koronavirusom sve snažnije pogađa Europu. Raste broj novozaraženih pa mnoge zemlje, poput Njemačke i Češke, uvode stroge mjere. Španjolska ima najviše oboljelih, gotovo 885 tisuća, a žarište je Madrid, gdje je proglašeno izvanredno stanje. U Italiji se novčano kažnjavaju oni koji ne nose masku na otvorenome. Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručuju da bi trebalo izbjeći uvođenje potpune karantene.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

HANA MAŠIĆ ODUŠEVILA NOVOM PJESMOM: Prevara je za mene uvijek kraj!

Microsoft mogućio radnicima stalni rad od kuće