in

Kancelarija ruske ambasade otvorena u Banjaluci

Kancelarija ruske ambasade otvorena u Banjaluci
Slatka-Tajna.Eu
Kancelarija ruske ambasade otvorena u Banjaluci

“Naše veze sa Republikom Srpskom danas doživljavajui veliki uspon. Kontakti na najvišem nivou postali su redovni, održava se intezivan i povjeriljiv politički dijalog, uključujući i na parlamentarnom nivou”, poručio je Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije tokom video obraćanja na otvaranju Kancelarije Ambasade Rusije u Banjaluci u utorak 11. juna.

Tim činom, Bosna i Hercegovina postala je jedina zemlja Zapadnog Balkana u kojoj je omogućeno širenje diplomatske misije Rusije nakon što je ta zemlja započela agresiju na Ukrajinu 2022. godine.

Lavrov je istakao kako se radi o “istorijskom” trenutku, te da se ka tom cilju “išlo nekoliko godina”.

Lavrov je istakao i kako u RS “posluju veliki ruski privredni subjekti”, te da su uspostavljene “značajne veze” u oblasti nauke, kulture, obrazovanja i sporta.

“Prioritetnu pažnju ćemo posvećivati izgradnji rusko – srpskog hrama kao duhovnog i kulturnog centra u Banjaluci”, rekao je Lavrov.

Kamen temeljac za rusko-srpski hram postavljen je mjesec dana uoči opštih izbora u Bosni i Hercegovini (BiH) 2018. godine, gradnja je u toku i još se ne zna datum završetka gradnje.

Kancelariju ruske ambasade su otvorili proruski predsjednik bh. entiteta Milorad Dodik i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov. Prethodno je intonirana ruska himna, te podignuta državna zastava Rusije na jarbol visine šest metara.

Kancelarija se nalazi tik uz zgradu Vlade bh. entiteta Republika Srpska, a njena lokacija je bila obavijena velom tajne do posljednjeg dana pred otvaranje.

Otvaranje ruskog predstavništva dogovoreno je još 2021. godine, prije početka invazije ove zemlje na Ukrajinu, sa bivšom ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Da bi se konzulat mogao otvoriti ove godine, još je u februaru najavio predsjednik RS Milorad Dodik, a to je dodatno potvrđeno iz Predstavništva RS u Moskvi.

Uz Dodika i Kalabuhova, otvaranju Kancelarije Ambasade Rusije u Banjaluci prisustvuju i predstavnici Vlade RS, te Srpske pravoslavne crkve

U ukazu od 25. maja, 2022. godine, koji je potpisao predsjednik ruske Vlade, Mihail Mišustin, navodi se da tamošnja Vlada prihvata predlog Ministarstva spoljnih poslova Rusije o osnivanju Kancelarije.

Prema dostupnim diplomatskim listama iz marta i juna ove godine, za kancelariju u Banjaluci koja je definisana kao politička kancelarija, akreditovan je Maksim Piskarev kao prvi sekretar.

Dodik je od 2017. pod sankcijama američkog Ministarstva finansija jer “predstavlja značajan rizik za aktivnu opstrukciju” Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


On se od početka ruske invazije na Ukrajinu sastao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom pet puta. Poslednji put sreli su se u 6. juna u Sankt Peterburgu.

BiH je preko svoje misije u Briselu podržala nekoliko paketa sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji, ali te akcije nisu “zaživjele” u praksi, zbog blokade koju provode stranke iz RS na čelu sa Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata.

Rusija se od 2011. godine redovno suprotstavlja izvještajima visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, ističuću da ovu funkciju treba ukinuti.

Trenutnog visokog predstavnika, Kristijana Šmita (Christian Schmidt), Moskva ne priznaje jer smatra da “nema potreban mandat Savjeta bezbednosti UN”.

Ambasador Rusije u BiH, Igor Kalabuhov, u martu 2022. je upozoravao Bosnu i Hercegovinu da će Rusija reagovati ukoliko zemlja odluči da bude članica NATO-a.

Sjedinjene Države su sredinom novembra zbog korupcije i zlonamjernih aktivnosti u korist Rusije uvele sankcije za Petra Đokića, ministra rudarstva i energetike Republike Srpske, Savu Cvijetinovića, člana Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke Milorada Dodika, te Duška Perovića, dugogodišnjeg šefa predstavništva RS u Moskvi.

Proruska retorika i bliskost sa ruskim čelnicima ne pokazuju neku konkretnu korist za RS. Investicije iz 27 zemalja članica EU bloka čine 64 odsto ukupnih stranih investicija u BiH, dok se ruske investicije svode na manje od četiri odsto.

U RS, Rusija je peta na listi investitora, iza susjedne Srbije, Italije, Austrije, te Velike Britanije.

Nekoliko velikih projekata, koje je Vlada RS-a pokrenula u ovom entitetu sa ruskim kompanijama i oligarsima, doveli su do višemilionskih gubitaka.

Među njima su neuspješna revitalizacija fabrike glinice Birač u Zvorniku, sa kompanijom ruskog oligarha Vladimira Romanova, neuspjela izgradnja termoelektrane Ugljevik i hidroelektrane “Mrsovo” na rijeci Lim u opštini Rudo, kao i prodaja naftne industrije u ovom entitetu ruskoj državnoj kompaniji Zarubrežnjeft.

Najsnažnije uporište Rusije u BiH je u naftnoj industriji, konkretno, u Optima grupi, najvećoj naftnoj kompaniji u BiH, u vlasništvu “Zarubežnjefta”, ruske državne kompanije, zadužene za poslove sa naftom u inostranstvu.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Muva – Br. 9 Sezona 1. #nmk #Nasamalaklinika #balkan #srbija  #humor #smijesno

Muva – Br. 9 Sezona 1. #nmk #Nasamalaklinika #balkan #srbija #humor #smijesno

Kako prepoznati da vas neko laže (VIDEO)

Kako prepoznati da vas neko laže (VIDEO)