in

Ovi začini mogu da vam poboljšaju koncentraciju i pamćenje

Ovi začini mogu da vam poboljšaju koncentraciju i pamćenje
Slatka-Tajna.Eu

Ukoliko želite da radite na svom kognitivnom zdravlju, treba da uključite u ishranu razne namirnice koje će pozitivno uticati na zdravlje.

Postoji nekoliko začina koji mogu uveliko poboljšati naše pamćenje i koncentraciju, tvrdi doktor Brandon Cravford, neurolog specijalizovan za zdravlje i liječenje mozga.

Cimet

Cimet je moćan izvor antioksidansa ključnih za zaštitu nervnih struktura od oksidativnog stresa. Cimet takođe može regulisati nivo šećera u krvi, što je ključno za održavanje kognitivnih funkcija i prevenciju neurodegenerativnih bolesti”, rekao je doktor Cravford.

Đumbir

“Poznat po svojim snažnim protivupalnim svojstvima, đumbir može poboljšati kognitivnu funkciju smanjenjem upale i oksidativnog stresa”, dodao je doktor.

Takođe, đumbir pomaže u ravnoteži neurotransmitera te poboljšava koncentraciju.

Kurkuma

Kurkuma je poznata po svojim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima. Doktor Cravford govori o snazi kurkume, ističući aktivno jedinjenje, kurkumin. Ona može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja u mozgu — faktora koji se često povezuju sa stanjima poput Alchajmerove bolesti.

“Kurkumin takođe podiže nivo moždanog hormona BDNF, koji povećava rast novih neurona i bori se protiv raznih degenerativnih procesa u mozgu”, tvrdi doktor Cravford.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Muškatni oraščić

Muškatni oraščić može poboljšati pamćenje i spriječiti degeneraciju nervnih puteva.

“Muškatni oraščić takođe ima učinke na poboljšanje raspoloženja, što može doprinijeti fokusiranijem i pozitivnijem mentalnom stanju”, dodao je doktor.

Crni biber

Crni biber je dobro iskoristiti za zdravlje mozga u kombinaciji s kurkumom.

“Piperin, aktivno jedinjenje u crnom biberu, može povećati apsorpciju kurkumina do 2000 posto. Ova kombinacija ne samo da pojačava dobrobiti kurkumina za mozak, već takođe pomaže u poboljšanju probave i apsorpcije hranjivih materija, podupirući kognitivno zdravlje”, zaključio je dr Cravford.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zverev počistio Španca u njegovoj ”dnevnoj sobi”

Zverev počistio Španca u njegovoj ”dnevnoj sobi”

BURNI ESTRADNI RAZVODU: Lista je dugačka, a ovo su samo neki koji su zadrmali javnu scenu

BURNI ESTRADNI RAZVODU: Lista je dugačka, a ovo su samo neki koji su zadrmali javnu scenu