in

Potres pogodio talijanski supervulkan Campi Flegrei

Potres pogodio talijanski supervulkan Campi Flegrei
Slatka-Tajna.Eu
Potres pogodio talijanski supervulkan Campi Flegrei

Supervulkan Campi Flegrei

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Talijanski supervulkan Campi Flegrei sinoć je pogodio potres magnitude 4.4 prema Richteru i pritom nanio manju materijalnu štetu u gradu Pozzuoli, koji je u epicentru, ali i u Napulju – udaljenom 20-ak kilometara.

Potres se dogodio u dubini od 3 kilometra i to je najjači potres koji je pogodio to područje u posljednjih 40 godina – objavio je talijanski Nacionalni institutu za geofiziku i vulkanologiju.

U proteklih 48 sati supervulkan se našao usred takozvane “seizmičke oluje” – odnosno zatreslo ga je više od deset potresa magnitude veće od 2 – prenosi CNN.

Institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV) u travnju 2024. godine zabilježio je 1252 potresa u području Campi Flegrei. Većina s magnitudom manjom od 1 prema Richteru.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Posljednja velika erupcija supervulkana bila je 1538. godine, što je rezultiralo stvaranjem novog zaljeva na južnoj talijanskoj obali. INGV je primijetio povećanje seizmičke aktivnosti od 2022., što bi moglo biti posljedica nakupljanja magme ispod površine ili nakupljanja plinova, prema nekoliko vulkanologa.

Vulkan je udaljen oko 50 kilometara (31 milju) od planine Vezuv i sklon je fenomenu poznatom kao bradiseizam, tijekom kojeg se tlo podiže i spušta zbog pritiska ispod površine. Posljednji veliki ciklus bio je 1984. godine, ali je nekoliko vulkanologa reklo za CNN da to područje proživljava novi ciklus fenomena.

Više od 500.000 ljudi živi u crvenoj zoni neposredno uz Campi Flegrei.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Bićemo pripremljeni i za penale

Bićemo pripremljeni i za penale

IVANA KNOLL LJUTA: Nije me majka rodila da prodajem tijelo

IVANA KNOLL LJUTA: Nije me majka rodila da prodajem tijelo