in

KANTONALNI INSPEKTORI PISALI VLADI KS: Traže smjenu direktora Adisa Mešića, tvrde da ga štiti Konaković

KANTONALNI INSPEKTORI PISALI VLADI KS: Traže smjenu direktora Adisa Mešića, tvrde da ga štiti Konaković
Slatka-Tajna.Eu
KANTONALNI INSPEKTORI PISALI VLADI KS: Traže smjenu direktora Adisa Mešića, tvrde da ga štiti Konaković

Više od četiri petine Glavnih inspektora i inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove uputilo apel na više adresa u kojima upozoravaju na postupke direktora KUIP-a Adisa Mešića.

U pismu koje je upućeno predsjedavajućem Skupštine KS Elvedinu Okeriću, premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku, predsjedniku NIP-a Elmedinu Konakoviću, ministru u Vladi KS Adnanu Šteti, zastupniku u Skuštini KS Muameru Bandiću, zastupniku u Skupštini KS Mahiru Deviću, te portalima Klix i Patria navode da su posvećeni zaštiti kredibiliteta i integriteta KUIP-a.

„Obraćamo vam se u ime više od četiri petine Glavnih inspektora i inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo apelujući na vas da spašavate instituciju od totalnog urušavanja ranije dostignutog ugleda i kredibiliteta na kojem smo uporno, posvećeno i odgovrno radili. S jedne strane u samoj organizaciji i radnom okruženju opšte stanje je kontaminirano, haotično i alarmantno. Isključivi razlog za ovakvo stanje je nekompetentno i nedoraslo upravljanje ljudskim resursima i procesima direktora Mešić Adisa koji iz dana u dan, iz odluke u odluku dokazuje da je imenovan isključivo zbog podobnosti a nikako zbog svoje sposobnosti.

Naime, obzirom da se radi o našem kolegi s kojim smo radili duži niz godina i za kojeg nam je uvijek bilo jasno da je njegov maksimum bio poltronski odnos prema menadžmentu Uprave, nije nas iznenadilo njegovo imenovanje na osnovu istih referenci. Na svaku našu reakciju i na postavljeno pitanje: Zašto podiže tenzije u radnom okruženju i donosi nakaradne i nezakonite odluke kojima vrijeđa ljudsko dostojanstvo zaposlenih u inspekcijama, daje apsurdne i neargumentirane odgovore: Zato… jer su mene imenovali za direktora.

Stvoreno je kontaminirano radno okruženje u kojem niko nikome ne vjeruje i svako svakome može isporučiti neku podlost a da pri tome nema nikave odgovornosti. Direktor kojeg ste imenovali okružio se sa desetak poslušnika suspektne naobrazbe i još sumnjivijih stručnih referenci, ali koji bespogovorno izvršavaju njegove odluke ne vodći računa da pri tome saučestvuju u nezakonitostima“, navode u svom pismu.

Pismo upućeno na viša adresa

Dalje tvrde da je upravo direktor sklon sačinjavanju lažnih prijava protiv zaposlenih na osnovu čega formira predmete i kompromituje ko mu se argumentima suprotstavi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


„Ako ste ga i imenovali za direktora inspekcija kroz neviđenu i nakaradnu konkursnu proceduru, što je za nas neviđena groteska, niste ga valjda imenovali da gazi ljudsko dostojanstvo nas inspektora i ruši ugled naše institucije”, navode.

U svom obraćanju uposlenici KUIP-a navode i da protiv Mešića ima pet krivičnih prijava, da je Tužilaštvo KS utvrdilo da Mešićeva potvrda o radnom iskustvu sadrži netačne podatke na osnovu koje se zaposlio u KUIP, te je sud trajno oduzeo ovu potvrdu iz njegovog personalnog dosijea.

Dalje citiraju i dio informacije koju je Ured za borbu protiv korupcije dostavio Vladi KS 19. februara 2024. godine u vezi Adisa Mešića. Također, navode da je “zaštitnik lika i djela” Adisa Mešića predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, stoga je pismo i njemu upućeno.

„Zbog svega navedenog, upućujemo vam otvoreni apel i tražimo od Vlade KS hitno postupanje u skladu sa Informacijom Ureda za borbu protiv korupcije, da pokrene smjenu direktora Adisa Mešića te da na ovu poziciju imenuje časnu i sposobnu (a ne podobnu) osobu neupitnog integriteta i poštovanja, a među nama, autorima ovog pisma, sigurno ima takvih“, navodi se.

Uz pismo su inspektori dostavili i prateću dokumentaciju i to informacije iz Tužilaštva KS koje su dostavljene Vladi KS, informacija Ureda za borbu protiv korupcije koju je dobila Vlada KS, obavještenje o zastari krivičnog gonjenja lica Adis a Mešića, te rješenje Općinskog suda u Sarajevu kojim se trajno oduzima potvrda o radnom iskustvu iz personalnog dosijea.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Toni Kros ide u penziju

Toni Kros ide u penziju

Vratite joj sjaj prirodnim sredstvom

Vratite joj sjaj prirodnim sredstvom