in

NATO posvećen jačanju partnerstva sa BiH, poručio novi komandant štaba u Sarajevu

NATO posvećen jačanju partnerstva sa BiH, poručio novi komandant štaba u Sarajevu
Slatka-Tajna.Eu
NATO posvećen jačanju partnerstva sa BiH, poručio novi komandant štaba u Sarajevu

Ostajemo posvećeni, jer nas obnovljeni regionalni bezbjednosni izazovi podsjećaju na potrebu da kontinuirano jačamo naša partnerstva, kapacitete i sposobnosti, poručio je general Matthew Valas, novi komandant Štaba NATO-a u Sarajevu, nakon što je u petak, 10. maja preuzeo dužnost.

Novi komandant NATO štaba u Sarajevu stupa na dužnost mjesec dana nakon što je generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg izrazio zabrinutost Alijanse zbog secesionističkih djelovanja u Bosni i Hercegovini.

“Duboko smo, duboko zabrinuti zbog kontinuirane secesionističke politike i retorike podjela. Ovo je nepromišljeno i opasno”, izjavio je Stoltenberg 8. aprila.

Njegova poruka je došla nakon niza odluka koje su donijele vlasti u bh. entitetu Republika Srpska, predvođene proruskim liderom Miloradom Dodikom, a u kojima se podrivaju državne institucije i krši Ustav BiH.

Inače, Valas je prilikom preuzimanja dužnosti istakao, kako prenosi novinska agencija Fena, da će iskoristiti prethodno iskustvo kako bi pomogao Oružanim snagama Bosne i Hercegovine “da održe visoke standarde obuke”, te da poveća “stručnu razmjenu između NATO saveznika i BiH”.

Valas je dužnost preuzeo od generalice Pamele McGahe.

“NATO savez zasnovan je na ideji da možemo postići više kada smo ujedinjeni nego kada smo sami, i danas imamo priliku osvrnuti se na napredak koji su zajedno postigli NATO, BiH i međunarodna zajednica u protekle dvije i po godine”, rekla je u obraćanju McGaha, prenosi FENA.

Istakla je i kako su preduzeti konkretni koraci na ubrzanju uništavanja viškova naoružanja, te da su provedene aktivnosti za “povećanjem broja žena koje rade u svim oblastima odbrane, sigurnosti i diplomatije”.

“A to sve Bosnu i Hercegovinu čini sigurnijim”, rekla je McGaha.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dodala je da su NATO i saveznici “ustrajni” u svojoj predanosti trajnom miru i sigurnosti svih građana u BiH, te da su to u protekle dvije godine i dokazali svojim djelima.

Bosna i Hercegovina je od 2018. godine u Akcionom planu za članstvo (MAP), što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo.

Članovi Sjevernoatlantskog saveza početkom februara boravili su u dvodnevnoj posjeti BiH, poručivši kako NATO “snažno podržava Bosnu i Hercegovinu”.

Bosna i Hercegovina ima svog vojnog i političkog predstavnika u misiji pri NATO-u u Briselu, a NATO u BiH ima štab od 2004. godine s mandatom UN da pomaže reformu Oružanih snaga koja se provodi prema standardima Sjevernoatlantskog saveza.

Vojne jedinice iz BiH bile su dio NATO jedinica u misijama u Afganistanu, Iraku, Maliju, Kongu i drugim zemljama.

Prema Zakonu o odbrani, koji je usvojen 2005. godine, institucije su obavezne provesti “sve potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a”. Zakonom su integrisane tri vojske i stvorene jedinstvene Oružane snage BiH.

Posljednjih desetak godina, pozicija i opozicija iz Republike Srpske protivi se članstvu u NATO-u i zastupaju stav da Bosna i Hercegovina po ovom pitanju treba da slijedi Srbiju koja je proglasila vojnu neutralnost.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Dest ”mora” da ostane u Barseloni

Dest ”mora” da ostane u Barseloni

OVO JE KUMA MILICE KEMEZ KOJA JE ISKEŠIRALA 10.000 EVRA KAO SVADBENI POKLON! Jako je atraktivna, a tek da čujete čime se bavi

OVO JE KUMA MILICE KEMEZ KOJA JE ISKEŠIRALA 10.000 EVRA KAO SVADBENI POKLON! Jako je atraktivna, a tek da čujete čime se bavi