in

Sarajlija diplomirao medicinu na Harvardu, jedan od najboljih u generaciji

Sarajlija diplomirao medicinu na Harvardu, jedan od najboljih u generaciji
Slatka-Tajna.Eu

Još jedan uspješni naučnik iz Bosne i Hercegovine popeo se na sami vrh svjetske akademske zajednice.

Damir Ljuboja diplomirao je medicinu na Harvard University kao jedan od najboljih mladih doktora svoje generacije

“U dubokoj sarajevskoj zimi, mojoj majci su se tresle ruke dok je gazila rijekom Miljackom, noseći četverogodišnjaka iznad glave. To dijete, prestravljeno i sivo, bio sam ja.

Ambulanta je bila pet blokova od naše stambene zgrade i rijeka je bila nemilosrdna, ali je pružala zaklon od okolnih snajperista. Situacija je zahtijevala akciju: bolovao sam od upale pluća i dehidracije, a rat je bjesnio. Tog dana moj heroj me je odveo do oporavka.

Šesnaest godina kasnije vratio sam se u Bosnu kao pripravnik u Općoj bolnici Abudlah Nakaš. Dok sam hodao suncem obasjanim hodnicima, bolest je visila u vazduhu. Sobu po sobu, sa svojim nadzornikom sam pregledavao štićenike.

U nekim sobama su se nalazili pacijenti poput Marka, čija bi se infekcija kože povukla za nekoliko dana. Oživio je, cerekajući se kad smo ušli u sobu. U drugim sobama su se nalazili pacijenti poput Sukrije, čije je mlitavo tijelo izgubilo pokret zbog nepopustljive neurološke bolesti.

Borio sam se sa nepravednom, nemilosrdnom prirodom bolesti. Kako sam stario, pronašao sam smisao u pokušaju da izliječim druge.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Kroz prozore u bolesničkim sobama još uvijek vidim rijeku Miljacku kako teče u daljini. Nosit ću ih kao što je moja majka nosila mene.”

Ovo su riječi doktora  Damira Ljuboje.

Trenutno je lijekar interventne radiologije u MD Anderson Cancer Center i Univerzitetu u Teksasu. Stažirao je u bolnici Newton-Wellesley (Mass General Brigham) 2020-2021, gdje je dobio nagradu Odsjeka za medicinu za najizuzetniji učinak.

Stekao je diplomu doktora medicine sa počastima u specijalnoj oblasti, Magna Cum Laude na Harvard Medical School i MBA na Harvard Business School. Stekao je dodiplomske diplome iz biologije i humanističkih nauka kao dekanski počasni diplomac (najbolji 1% studenata) na Univerzitetu Teksas u Ostinu.

Iako je Damir nevjerovatan doktor i mnogi njegovi vršnjaci ga smatraju zvijezdom u usponu, on takođe provodi istraživanja i ima desetak publikacija na svoje ime. Dobitnik je brojnih drugih nagrada, kao i nagradu za istraživanje studenata medicine dr. Constantin Cope od društva za interventnu radiologiju, koja odaje priznanje za izuzetna dostignuća u istraživanju i inovacijama, prenosi Bhdinfodesk.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Prva Terapija #humor #smijeh #smiješno #balkan #reels #viral

Prva Terapija #humor #smijeh #smiješno #balkan #reels #viral

Kalates odveo Fener na fajnal-for

Kalates odveo Fener na fajnal-for