in

Koliko minuta ljutnje povećava rizik od srčanog udara

Koliko minuta ljutnje povećava rizik od srčanog udara
Slatka-Tajna.Eu

Samo osam minuta ljutnje može dramatično povećati rizik od srčanog udara, upozoravaju naučnici.

Novo istraživanje otkriva da i samo prisjećanje na incidente koji izazivaju bijes smanjuje funkciju krvnih sudova.

Emotivne turbulencije mogu brzo uticati na zdravlje srca, otkriva studija koja ispituje efekte ljutnje na funkcije kardiovaskularnog sistema.

Istraživanje koje su predvodili naučnici sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku rasvjetljava zamršen odnos emocija i fiziološkog blagostanja.

U studiji, koju prenose medicinski portali, grupa mladih odraslih osoba, dobrog zdravlja, prisjećala se iskustava koja su im izazvala osjećaj ljutnje.

Iako nijedan od aktera istraživanja nije doživio srčani ili moždani udar tokom studije, naučnici su uočili značajno oštećenje u funkcionisanju njihovih krvnih sudova, što je potencijalni uvod u kardiovaskularne probleme.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Stručnjaci objašnjavaju da intenzivne emocije, posebno ljutnja, mogu pogoršati srčane probleme kod osoba koje su već u riziku od kardiovaskularnih bolesti.

Prošla istraživanja ukazala su na korelaciju stresa i srčanog udara, pri čemu su pojedinci često prijavljivali povećan nivo ljutnje ili uzrujanosti prije takvih događaja.

Rezultati studije su jasni i pokazuju da je kod onih koji su bili zaduženi za prisjećanje na incidente sa izlivima bijesa ustanovljen značajan pad u kapacitetu širenja krvnih sudova, koji je trajao otprilike 40 minuta nakon izlaganja takvoj epizodi.

Sa druge strane, akteri izloženi anksioznosti ili tužnim sjećanjima nisu pokazali isti vaskularni odgovor, kao ni pojedinci u kontrolnoj grupi, navodi “Nju sajentist”,  prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Vatrogasci: Imat ćemo kaos ako se ovo ne riješi do početka lipnja

Vatrogasci: Imat ćemo kaos ako se ovo ne riješi do početka lipnja

Svjetska banka procijenila troškove obnove u Ukrajini na 486 milijardi dolara

Svjetska banka procijenila troškove obnove u Ukrajini na 486 milijardi dolara