in

UPFBiH: 40 polaznika uspješno završavaju obuku za zapošljavanje osoba sa invaliditetom na otvorenom tržištu rada

UPFBiH: 40 polaznika uspješno završavaju obuku za zapošljavanje osoba sa invaliditetom na otvorenom tržištu rada
Slatka-Tajna.Eu
UPFBiH: 40 polaznika uspješno završavaju obuku za zapošljavanje osoba sa invaliditetom na otvorenom tržištu rada

Projekat finansira Federalni zavod za zapošljavanje, a 40 osoba sa invaliditetom podijeljenih u dvije grupe educiraju se kroz četiri modula, kako bi unaprijedili svoja znanja i vještine za otvoreno tržište rada.

„Nakon uvida u situaciju u FBiH kada  je u pitanju radna snaga, zajedno sa nadležnim institucijama UPFBiH je pokrenulo aktivnosti koje imaju za cilj da sve kategorije stanovništva koje su do sada bile isključene iz procesa rada i zapošljavanja uključimo na tržište rada. Tom prilikom smo identificirali osobe sa invaliditetom kao grupu koja je zainteresirana za uključivanje u aktivno tržište rada. Činjenica je da kao društvo nismo napravili dovoljno kvalitetan iskorak, kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom i sa tim ciljem smo konkurisali kod Federalnog zavoda za zapošljavanje sa ovim projektom. Poštujući činjenicu da svaka osoba sa invaliditetom ima sačuvan određeni dio radnih sposobnosti, naš cilj je bio im približimo tržište rada u FBiH i da ih povežemo sa poslodavcima, potencijalno zainteresiranim za njihov rad. U ovome trenutku postoji interes poslodavaca da zaposle osobe sa invaliditetom i  kroz ovaj projekat UPFBiH će sigurno povezati dio polaznika obuke sa poslodavcima kako bi ih zaposlili“, kazao je Mario Nenadić, direktor UPFBiH.

On se zahvalio Federalnom zavodu za zapošljavanje te izrazio uvjerenje da je ovo početak snažnijih aktivnosti na posredovanju u zapošljavanju od strane Zavoda.

„Želimo pohvaliti i napore Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH i ministra Adnana Delića koji je jako puno uradio na usvajanju zakona o osobama sa invaliditetom gdje upravo ova aktivnost bila jedan od ključnih ciljeva. Zahvaljujemo udrugama ProReha i Sumero čiji je angažman bio izuzetno značajan i koristan za realizaciju projekta, a posebno smo zahvalni polaznicima koji su pokazali veliki interes i želju da uče i stiču nova znanja i vještine“, naglasio je Nenadić .

Nakon četveromjesečne obuke, polaznicima su dodjeljeni certtifikati o savladanim znanjima i vještinama, a u okviru projekta učesnici će obići i pogone kompanije „Inside by Ećo“ kako bi se upoznali sa proizvodnim procesima.

Mirza Smajić je po struci knjigovezac, invalid sa 60 posto invalidnosti. Do sada je povremeno radio različite poslove.

„Za projekat sam čuo preko Udruženja „Sumero“ čiji sam član i koji su me pozvali. Odazvao sam se i jako sam sretan zbog toga. Ovo je odličan projekat koji mi je dao dodatno znanje, vještine, ali i samopozdanje, dodatnu motivaciju za rad. Vjerujem da ću nakon ovoga uspjeti brzo naći posao, jer želim na radnom mjestu pokazati naučeno“, kaže Smajić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Amila Novalija već dugo prijavljena kao nezaposlena osoba na birou za zapošljavanje.
„Obuka koju smo prolazili u protekla četiri mjeseca mi je jako puno koristila. Sretna sam jer sam savladala vještine koje unapređuju moja znanja i vještine, od onih osnovnih kao što je pnašanje na poslu pa do  komunikacije, individualnog rada i rada u timu. Posebno želim zahvaliti našim predavačima koji su se potrudili da nam prenesu svoje veliko znanje i iskustvo“, ističe Novalija.

Vedad Vajzović, predsjednik „ProReha“, udruženja za profesionalno osposobljavanje, prekvalifikaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom u FBiH ističe veliki trud i zalaganje polaznika.

„U ovom ovom projektu smo angažirani sa ciljem da identificiramo, procijenimo, educiramo i stvorimo preduslove za određeni broj osoba sa invaliditetom, koje su prijavljene na evidenciji biroa za zapošljavanje, kako bi našli svoje mjesto na otvorenom tržištu rada. Ovdje se potencira otvoreno tržište rada, jer većina aktivnosti kada su u pitanju osobe sa invaliditetom provodi se u okviru zaštitnih radionica i pod posebnim uslovima, što dodatno diskriminira osobe sa invaliditetom i ne pruža im punu inkluziju u društvo i otvoreno tržište rada na kojem oni mogu pokazati svoj puni potencijal“, naglaio je Vajzović.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Poljak Pjotr Pekala pobjednik biciklističke trke “Beograd-Banjaluka”

Poljak Pjotr Pekala pobjednik biciklističke trke “Beograd-Banjaluka”

#1Neodoljiva zabava i smijeh uz nevjerojatne čarobne trikoveLOW-RES PREVIEW00:2201:32

#1Neodoljiva zabava i smijeh uz nevjerojatne čarobne trikoveLOW-RES PREVIEW00:2201:32