in

Koncert legendarnog Ive Pogorelića u HNK Zajcu

Koncert legendarnog Ive Pogorelića u HNK Zajcu
Slatka-Tajna.Eu
Koncert legendarnog Ive Pogorelića u HNK Zajcu

Ivo Pogorelić

Foto: Andrej Grlić /

Pijanist koji je obilježio klasičnu glazbenu scenu našeg vremena, Ivo Pogorelić, rasprodao je obje izvedbe koncerta što će ga održati u petak i subotu 19. i 20. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci. Legendarni pijanist nastupa s Riječkim simfonijskim orkestrom pod dirigentskom palicom maestra Valentina Egela. Koncerti će početi, obje večeri, u 19:30 sati.

Jedinstveni glazbeni talent i inovativan pristup svrstali su Ivu Pogorelića među najoriginalnije glazbenike današnjice. Zahvaljujući beskompromisnom umjetničkom kriteriju i predanoj potrazi za idealom glazbenog izričaja, tijekom više od četiri desetljeća ostvario je autentična ostvarenja, cijenjena od publike i kritike, a njegovi koncerti diljem svijeta stekli su status željno iščekivanih kultnih događaja.

Tako je bilo i u Rijeci, ulaznice su puštene u prodaju i oba koncerta rasprodana su za manje od tjedan dana. 

Na programu koncerta, u prvom dijelu, je Chopinov Klavirski koncert br. 2 u f-molu. Poznato je da slavni pijanist ima poseban odnos s klavirskom glazbom poljskog romantičarskog skladatelja, a iz HNK Zajca nas podsjećaju: kada je 1980., s 22 godine, sudjelovao na Chopinovom pijanističkom natjecanju u Varšavi, njegova je nesvakidašnja interpretacija sa zadivljujućom tehnikom odmah izazvala senzaciju, a Martha Argerich, članica žirija, prozvala ga je genijem.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Djelo se odlikuje nevjerojatnim rasponom emocija, a posebno revolucionarno je suprotstavljanje glasovira i orkestra u drugom stavku koji je veoma dramatičan i izuzetno uznemirujući u jednom svojem dijelu. Publika voli taj koncert, ja sam uvijek spreman za susret s novim orkestrom i nadam se da će prilika s Riječkim simfonijskim orkestrom biti iskorištena na obostrano zadovoljstvo. Taj koncert je napisan s takvim nadahnućem da svaki put dotakne najfinije izvođačke nakane svakog pijanista.

Ivo Pogorelić

U drugom dijelu koncerta će Pogorelić i Riječki simfonijski orkestar izvesti jedno od najslavnijih djela Ludwiga van Beethovena, njegovu Simfoniju br. 3, poznatu kao Eroica

1805. godine svijet glazbe je bio i emocionalno i intelektualno zapanjen novim, revolucionarnim djelom njemačkog skladatelja koje označava rušenje starog i pojavu nečeg novog. Nakon prva dva zadivljujuća akorda, zapadna glazba više nikada nije bila ista, kažu znalci, i podsjećaju da je i dašak stvarne političke revolucije utkan u djelo koje je izvorno bilo posvećeno Napoleonu Bonaparteu.

Iz Pogorelićeve bogate biografije izdvajamo nekoliko podataka koji govore o njegovu humanitarnom radu. Bio je prvi umjetnik kojem je UNESCO dodijelio naslov veleposlanika dobre volje, 1988. godine. Podupire, fondovima i stipendijama, obrazovanje mladih glazbenika, a  utemeljio je i Dobrotvornu zakladu Sarajevo, 1994. godine, pod patronatom UNESCO-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

8,5 miliona eura za partnere iz BiH u prvom pozivu Programa za dunavsku regiju

8,5 miliona eura za partnere iz BiH u prvom pozivu Programa za dunavsku regiju

Kijeza napušta ”Staru damu”?

Kijeza napušta ”Staru damu”?