in

Usvajanje rezolucije o Srebrenici važno za sprečavanje genocida

Usvajanje rezolucije o Srebrenici važno za sprečavanje genocida
Slatka-Tajna.Eu
Usvajanje rezolucije o Srebrenici važno za sprečavanje genocida

Predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović i član Predsedništva BiH Željko Komšić na sastanku u Ujedinjenim nacijama s ambasadorima članica Organizacije islamske saradnje (OIC) izjavili su da je važno usvojiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici kako bi se osiguralo da se takvo zlo ne ponovi.

Bećirović i Komšić, koji su u sredu boravili u UN gde su se održane konsultacije o nacrtu rezolucije o genocidu u Srebrenici, zahvalili su na podršci OIC-a kojeg čini 57 zemalja, a Bosna i Hercegovina ima status posmatrača.

Oni su ukazali na važnost usvajanja rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici, navodi N1 i dodaje da je naglašeno da su sudovi UN doneli pravosnažne presude o genocidu u Srebrenici i da je međunarodna obaveza da se poštuje međunarodno pravo i sudovi UN.

Bećirović i Komšić poručili su da je važno usvojiti rezoluciju kako bi se, između ostalog, zaštitila istina o genocidu u Srebrenici, a istaknut je značaj međunarodne solidarnosti u suočavanju s prošlošću kako bi se osiguralo da se zlo poput onog u Srebrenici nikada više ne ponovi.

Tokom razgovora kojem je prisustvovao ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija ukazano je i na važnost Rezolucije OIC-a iz 2011. godine kojom su pozvane članice tog tela da 11. juli obeležavaju kao Dan žalosti.

Neformalne konsultacije o Nacrtu rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenice održane su uveče u sredu po istočnoameričkom vremenu u UN u Njujorku.

Sastanak su sazvale stalne misije Nemačke i Ruande, zajedno sa stalnim misijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Holandije, Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i SAD.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Predlog rezolucije bi trebalo da se nađe na dnevnom redu početkom maja.

RSE je imao uvid u Nacrt rezolucije, u kojoj se traži da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida, te se podstiču članice UN da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, kako bi se sprečio revizionizam i genocid u budućnosti.

U Rezoluciji se naglašava važnost dovršetka procesa traženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i omogućavanje njihovog dostojanstvenog ukopa.

Poziva se i na nastavak procesuiranja počinilaca genocida.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarakterisao kao genocid, u kojem je u julu 1995. godine pobijeno više od 8.000 muškaraca i dečaka iz tadašnje enklave pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Za ove zločine, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Identical Week✅❤️😂 #shorts #viral #gukafamilyshow

Identical Week✅❤️😂 #shorts #viral #gukafamilyshow

Kako se osloboditi puževa u bašti

Kako se osloboditi puževa u bašti