in

Njemačka: Dva ruska špijuna uhićena zbog planiranja sabotaže vojnih objekata

Njemačka: Dva ruska špijuna uhićena zbog planiranja sabotaže vojnih objekata
Slatka-Tajna.Eu
Njemačka: Dva ruska špijuna uhićena zbog planiranja sabotaže vojnih objekata

Njemačka policija

Foto: Annegret Hilse / REUTERS

Njemačke vlasti objavile su da su uhitile dva ruska špijuna koji su pokušali sabotirati vojnu opremu namijenjenu Ukrajini. Riječ je o dva muškarca s dvojnim njemačko-ruskim državljanstvom. Uhićeni su u Bavarskoj.

Dvije osobe, koje osim njemačkog imaju i ruskog državljanstvo, uhićene su zbog navodnog planiranja sabotaže vojnih objekata, uključujući američke, radi potkopavanja vojne podrške za Ukrajinu, rekli su njemački tužitelji u četvrtak.

Vlasti su pretražile domove i radna mjesta dvojice osumnjičenih, koje se optužuje da rade za stranu tajnu službu, stoji u priopćenju ureda tužitelja.

Tužiteljstvo kaže da su osumnjičenici obavili izviđanje nekoliko mogućih meta koje su planirali sabotirati podmetanjem požara ili eksploziva, te da su o tome izvijestili nepoznatu osobu povezanu s ruskom obavještajnom službom.

– Riječ je o posebno teškom slučaju sumnje na špijunsku aktivnost Putinova zločinačkog režima. Nastavit ćemo sprječavati takve prijetnje. Otkako je Rusija pokrenula agresiju na Ukrajinu, naše sigurnosne službe pojačale su sve mjere zaštite od hibridnih prijetnji ruskog režima. Nastavit ćemo Ukrajini slati veliku pomoć i nikomu nećemo dopustiti da nas zastraši, rekla je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

Jedan od osumnjičenih, identificiran kao Dieter S., od listopada 2023. raspravlja o mogućim urotama s osobom povezanom s ruskom tajnom službom, ističe se u priopćenju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dieter S. je pripremao bombaške napade i podmetanje požara u vojnim objektima, uključujući one kojima upravljaju američke snage, dodaje priopćenje.

Prema časopisu Spiegel, jedan od objekata je vojna baza Grafenwoehr u južnoj saveznoj pokrajini Bavarskoj, gdje se ukrajinske vojnike obučava kako bi znali upravljati američkim tenkovima Abrams.

Rusko veleposlanstvo u Berlinu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

– Namjera postupaka je bila potkopati vojnu podršku koju Njemačka pruža Ukrajini protiv ruske vojne agresije, stoji u priopćenju njemačkih tužitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Limeni i Joca postar 10 Draganeee…

Limeni i Joca postar 10 Draganeee…

Slatko od ljubičica, jedan je sastojak dugo čuvana tajna

Slatko od ljubičica, jedan je sastojak dugo čuvana tajna