in

BH. kompanije spremne za ulazak u CBAM sistem

BH. kompanije spremne za ulazak u CBAM sistem
Slatka-Tajna.Eu
BH. kompanije spremne za ulazak u CBAM sistem

Vanjskotrgovinska/ Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u suradnji s Agencijomza unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA), Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) i Sveučilištem u Mostaru,  u sklopu 25. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar organizirala je poslovni forum pod nazivom: ”Spremni za CBAM i proces dekarbonizacije gospodarstva?”

VTK/STK BiH se još od potpisivanja Sofijske deklaracije 2020. godine,  aktivno uključila u ove procese tranzicije bh. gospodarstva prepoznajući potencijal zelenih lanaca vrijednosti, u smislu stvaranja novih kompetencija, jačanja konkurentnosti izvoznog potencijala, maksimalnog korištenja unutarnjih resursa, redukcije otpada, očuvanja životne sredine i kreiranja novih radnih mjesta.

„Samo u posljednjih nekoliko mjeseci organizirali smo sedam edukacija i četiri  konferencije radi upoznavanja gospodarske zajednice o značaju ulaska u CBAM sistem. Određene direktive Europske unije nisu još prihvaćene i implementirane u BiH,  a mi nastojimo da podignemo svijest predstavnika institucija o ovoj temi, jer su bh. kompanije, prema našoj analizi, pokazale veliku spremnost za ulazak u CBAM i izvještavanje, a neke su čak i deponirale sredstva potrebna za plaćanje ovog poreza. Ukoliko ne uđemo u sistem CBAM-a, godišnje ćemo  gubiti 300 miliona KM izvoza“, rekao je predsjednik VTK/STK BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković.

Učesnicima Foruma  obratila se i Direktorica sektora za industriju i održivi razvoj  HGK Marija Šćulac-Domac, koja je govorila o iskustvima Hrvtaske u ovom procesu prilagođavanja gospodarstva europskim direktivama.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Forum je okupio predstavnike bh. institucija, ključnih međunarodnih organizacija,  industrije, akademske zajednice i civilnog društva koji su govorili o  izazovima i prilikama povezanim s mehanizmom prekograničnog oporezivanja ugljika (CBAM).

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SMIJEH DO SUZA | Best OFF 15. Čučkovi književni susreti | Aforizmi – Miladin Perić | Gorštak

SMIJEH DO SUZA | Best OFF 15. Čučkovi književni susreti | Aforizmi – Miladin Perić | Gorštak

Ovih pet znakova ukazuju na to da ne jedete dovoljno

Ovih pet znakova ukazuju na to da ne jedete dovoljno