in

Bačić: U DP-u tražimo prvog partnera; Jurčević vlast nazvao veleizdajničkom

Bačić: U DP-u tražimo prvog partnera; Jurčević vlast nazvao veleizdajničkom
Slatka-Tajna.Eu
Bačić: U DP-u tražimo prvog partnera; Jurčević vlast nazvao veleizdajničkom

Gostovanje u emisiji

Foto: Otvoreno / HRT

Večeras smo u Otvorenom analizirali rezultate parlamentarnih izbora. HDZ je relativni pobjednik sa 61 mandatom. Jesu li počeli pregovori? Koliko će biti teško sastaviti novu vladu? Čemu se nadaju stranke ljevice? Tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će snositi posljedice zbog lošeg rezultata?

Branko Bačić (HDZ) izrazio je zadovoljstvo svoje stranke jučerašnjim danom, rekavši među ostalim kako se pokazalo da HDZ pobjeđuje i kad je manja i kad je veća izlaznost.

– Idemo u razgovore s našim, ja se nadam, budućim koalicijskim partnerima u formiranje buduće vladajuće, čvrste, stabilne vladajuće većine koja će onda omogućiti, jasno, i formiranje stabilne i jake vlade, poručio je Bačić.

Arsen Bauk (SDP) rekao je kako je veliki odaziv pokazao da je odluka predsjednika Republike da izbori budu u srijedu bila dobra. Rekao je da je SDP-ova koalicija dobila negdje 150.000 glasova više nego prije četiri godine, kao i jedan mandat više.

Bauk je rekao i kako su njihovi glavni suparnici dobili 19 mandata više, ali da je to nedovoljno da bi s koalicijskim partnerima s kojima su dosad bili u većini napravili većinu.

Damir Bakić (Možemo!) rekao je kako je njihov prvi cilj bio skinuti HDZ s vlasti.

– I na tome još radimo, dodao je.

Druga dva cilja su ostvarena, rekao je – povećali su saborski klub, a osvojili su i mandate izvan zagrebačkih izbornih jedinica.

Josip Jurčević (DP) rekao je kako je velika izlaznost pokazala da građani žele promjene, a poručio je i kako je DP pokazao da je potpuno spreman za preuzimanje vlasti.

– Sigurno da je pred Domovinskim pokretom budućnost, rekao je.

Pitanje brzine

Komunikologinja Smiljana Leinert Novosel rekla je kako je vrlo znakovita izjava predsjednika Zorana Milanovića da će dati mandat za sastavljanje Vlade onome tko će potvrditi da će imati 76 kandidata.

– Meni se čini da će tu na kraju biti ne samo pitanje kvalitete sastavljanja koalicije, nego i brzine, rekla je Leinert Novosel. 

Rekla je i kako bez pregovora, razgovora, i određenih zdravih kompromisa neće biti ništa, kao i da su iznenađenja moguća.

Maldini: Manjinska vlada kratko bi trajala

Lajbek je otkopčan, rekao je politolog Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku. Kako je rekao, uvijek je senior partner u koalicijama onaj koji mora dati odgovarajuće ustupke koji su znatno veći nego što je izborni legitimitet junior partnera.

– Ako su zahtjevi ovih potonjih veći u odnosu na senior partnera, dakle, prelaze neku granicu, i nema dostatnog preklapanja s nekakvim programima, onda je takvo što nemoguće i tako nije za očekivati da će senior partner to prihvatiti, rekao je Maldini.

Dodao je kako bi se moglo dogoditi da imamo krizu, a u konačnici možda i tehničku vladu i ponovljene izbore. Maldini je rekao kako je HDZ u daleko boljoj poziciji kao relativni izborni pobjednik i ima kontinuitet dva mandata vlasti, kao i da im je DP najprirodniji saveznik.

Maldini je rekao i kako bi manjinska vlada kratko trajala te da bi opet sve završilo s ponovljenim izborima.

Jurčević: Vlast veleizdajnička, ali nisu svi u HDZ-u odgovorni

Osvrćući se na Maldinijevu tvrdnju da je DP najprirodniji saveznik HDZ-u, Jurčević je među ostalim istaknuo razlike u stajalištima oko Istanbulske konvencije, a i vlast je nazvao “veleizdajničkom”, optuživši je da “služi globalističkim i velikosrbijanskim interesima”.

S druge strane, rekao je kako je potpuno pogrešan stav “svi smo protiv HDZ-a”.

– Nisu svi u HDZ-u odgovorni za ovo što se događa, poručio je Jurčević.

Na pitanje hoće li koalirati s SDP-om rekao je da je program na prvom mjestu te da je nevažno hoće li HDZ ili SDP biti ti koji će prihvatiti “spasonosna rješenja” koja oni nude. Predsjedništvo će biti sljedeći tjedan, dodao je Jurčević.

Bačić: U DP-u ćemo tražiti prvog koalicijskog partnera

Bačić je izjavu o veleizdajničkoj politici nazvao strašnom uvredom, rekavši da je pod HDZ-ovom rukom potpisan svaki strateški cilj hrvatskog naroda od devedesetih do danas.

Rekao je i da su tijekom dana obavili razgovore sa svojim koalicijskim partnerima iz proteklih osam godina, kao i predstavnicima nacionalnih manjina, a i s predstavnicima DP-a.

– I mi ćemo te razgovore nastavljati i dalje, dodao je Bačić.

– Svjetonazorski, programski, mi smo tu, kad su u pitanju sve političke stranke koje su prošle na jučerašnjim izborima, mi smo najbliži s Domovinskim pokretom. Jasno je da ćemo tu tražiti prvog našeg koalicijskog partnera, rekao je također Bačić.

Bačić je rekao i da su stupili u kontakt i s predstavnicima liberalnih stranaka.

Bauk: Logično je da se uspostave kontakti sa strankama koje su se izjasnile da neće ići s HDZ-om

Bauk je istaknuo kako je pročitao na jednom portalu da iz Domovinskog pokreta zovu SDP. Dodao je da tu informaciju nije provjeravao.

– Mene nisu zvali, poručio je Bauk.

Naglasio je kako je prirodno da se nakon izborne noći obave razgovori s lijevo-liberalnim strankama, koje su na jučerašnjim izborima dobile cca 57 mandata.

Logično je i da se uspostave kontakti sa strankama koje su se izjasnile da neće ići s HDZ-om.

– Izvan toga nemam informacija, je li bilo kakvih drugih razgovora, rekao je Bauk.

Bauk je kazao da je jučer vidio izjavu predsjednika Domovinskog pokreta da će razgovarati i s HDZ-om i sa SDP-om.

Dodao je da su u prošlom četverogodišnjem mandatu s Domovinskim pokretom imali nekoliko akcija u Hrvatskom saboru. Upravo je za opoziv predsjednika Vlade, Domovinski pokret je bio inicijator te točke i govorio je u ime predlagatelja.

Bauk je poručio kako je SDP komunicirao u kampanji svoje programske uvjete za razgovore – borba za standard građana, borba protiv korupcije i treće jednakost svih hrvatskih građana pred zakonom, s obzirom na vjersku, nacionalnu i drugu pripadnost ili orijentaciju.

Naglasio je kako je i njemu upalo u uho da je Jurčević Vladu nazvao veleizdajničkom, te se i on slaže s tim stavovima. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Bakić: Mi nismo spremni sudjelovati u Vladi, u kojoj bi sudjelovale stranke desnice

Bakić je dodao kako će se i poslije izbora govoriti o korupciji, te ga ne razumije zašto se Bačić tomu čudi. Govorit će se i o nasilju u pravosudnom sustavu, odnosno imenovanju Turudića.

Bakić je rekao kako je jučerašnja volja birača pokazala da su ljudi spremni za promjene. Dodao je platforma Možemo! spremna sudjelovati u Vladi, koja bi okupila stranke s centra na lijevo.

– Mi nikako nismo spremni sudjelovati u Vladi, u kojoj bi sudjelovale stranke desnice. Mi čak ne bismo ni iz parlamenta mogli podržati Vladu u kojoj bi sudjelovale stranke desnice. Ali smo spremni i skloni podržati jednu manjinsku Vladu, koju bi okupio SDP sa svojim partnerima. Samo podržati iz parlamenta, poručio je Bakić. 

Jurčević: DP neće u koaliciju s Možemo i SDSS-om

Jurčević je komentirao i Istanbulsku konvenciju. Osvrnuo se i na korupciju unutar HDZ-a. Komentirao je da je i SDP početkom devedesetih sudjelovao u raznim radnjama.

– Radi se o istoj strukturi, dodao je.

Ponovio je kako neće u koaliciju s platformom Možemo, kako ni sa SDSS-om. 

Bačić: Hrvatski narod jučer je ocijenio rad HDZ-a

Bačić je istaknuo da Jurčević i Bakić mogu govoriti što žele, ali hrvatski narod je jučer ocijenio rad HDZ-a.

– Što oni više napadaju, mi ćemo više pobjeđivati na izborima, poručio je Bačić. 

Leinert Novosel: Razgovori baš ne izgledaju obećavajući

Komunikologinja Leinert Novosel istaknula je kako razgovori baš ne izgledaju obećavajući, ali se nada da će se razgovarati drugačije zbivati.

– Vještina pregovaranje će sad svakako doći u obzir, dodala je.

– Očekujem da bi ti pregovori mogli biti i složeniji, poručila je.

Leinert Novosel rekla je da se ne zna kakav je koalicijski potencijal koji su započeli SDP i sa svojim istomišljenicima. Kazala je da je Možemo! dobro odlučio što je na izbore izašao samostalno.

No, nije joj jasno kako onda mogu podržavati SDP-ovu manjinsku Vladu.

Nije sigurna da bi takva Vlada u hrvatskoj opstala. Smatra da relativni pobjednik izbora treba prvo pokušati sastaviti Vladu.

Vjeruje da bi se protiv korupcije sve stranke željele boriti i smatra da će se oko te teme svi složiti. No, bitni su i programi. 

Maldini: Pravi razgovori vode se van očiju javnosti

Maldini je naglasio kako se razgovori još uvijek vode pod dojmom izbora, kao da su stranke još u kampanji.

No, pravi razgovori se vode van očiju javnosti i tamo trebaju i biti.

– To su pragmatični pregovori. To su prije svega interesi, koji se temelje na programskoj suradnji, poručio je.

Ako ima nekih razlika, treba vidjeti, mogu li se premostiti. No, relativni pobjednik izbora uvijek je u boljoj poziciji što se tiče pregovora.

Funkcionalnost i svrhovitost su jako bitne u dogovaranju koalicije. 

Jurčević demantirao raskol u Domovinskom pokretu 

Jurčević je kazao kako ne zna da je Kolakušić vratio svoj mandat Domovinskom pokretu.

Demantirao je i raskol u Domovinskom pokretu. Dodao je da sve u DP-u sve jasno komunicira.

Bakić je istaknuo kako ne razumije kritiku Leinert Novosel. Poručio je kako je platforma Možemo! uvijek za kompromis.

– Mi imamo odgovornost prema svojim biračima, dodao je. 

Bauk o koaliciji s DP-om ili Mostom

Bauk se osvrnuo na potencijalnu koaliciju s Domovinskim pokretom, odnosno s Mostom. Nije želio komentirati s kime bi prije ušli u koaliciju.

No, poručio je da će stranka kojoj je bitno nešto napraviti, neke stvari staviti po strani da se dođe do željenog cilja. Isto tako pojedina stranka će naći razlog zašto da izađe iz neke koalicije.

– U koalicijskim Vladama, posebno ako se radi o koaliciji različitih stranaka, različitog spektra, ako se stranke mogu dogovoriti oko zajedničkog minimalnog nazivnika i nastojati na tome raditi, onda će to trajati duže. Ali ako žele inzistirati na razlikama, onda će se iz te Vlade otići, poručio je.

Bauk je istaknuo je da je Milanović pomogao SDP-u u izborima. 

Leinert Novosel: Voditi brigu o volji hrvatskih građana

Bačić je rekao da je HDZ obavio kontakte s predstavnicima Domovinskog pokreta, te će se idućih dana voditi razgovori oko koalicije. No, svaka koalicija je kompromis.

Jurčević je naglasio da je najbitnije da se HDZ i DP slože oko programa. Poručio je da je Domovinski pokret i dalje kompaktan.

Bauk je dodao kako vjeruje da će se pregovori usuglasiti do sazivanja nove sjednice Sabora.

Bakić je kazao kako Možemo! uvijek transparentno komunicira svoje stavove.

Leinert Novosel je poručila da je bitno da se vodi briga o volji hrvatskih građana, a Maldini je istaknuo da treba voditi brigu o zakonitostima, kako ne bi bilo kršenja ustavnih pravila.  

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Ko je bila Nirja Banot, stjuardesa koja koja je spasila 340 putnika od terorista

Ko je bila Nirja Banot, stjuardesa koja koja je spasila 340 putnika od terorista

Partizan u Moskvi igra protiv Dinama i CSKA

Partizan u Moskvi igra protiv Dinama i CSKA