in

Počela izborna šutnja – HRT

Počela izborna šutnja – HRT
Slatka-Tajna.Eu
Počela izborna šutnja – HRT

Izborna šutnja

Foto: HRT /

Nakon mjeseci neslužbene i 16 i pol dana službene promidžbe u kojoj su političke stranke i kandidati uvjeravali birače da baš njima trebaju dati ‘ulaznicu’ za Hrvatski sabor na izborima u srijedu, 17. travnja, u Hrvatskoj je u ponoć nastupila dvodnevna izborna šutnja.

Traje do srijede u 19 sati tj. do zatvaranja oko 6.500 biračkih mjesta koliko će ih toga dana biti otvoreno u Hrvatskoj.

Do tada je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u medijima, izjava i intervjua kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Za kršenje izborne šutnje zakon nije propisao novčane kazne, no Državno izborno povjerenstvo (DIP), kao i na prijašnjim izborima, poziva sve izborne sudionike te druge pravne i fizičke osobe da šutnju poštuju.

Popisu pozvanih ovoga je puta dodalo i ostale neposredne ili posredne sudionike izborne promidžbe.

Sve njih poziva da ne iznose izborne programe, objavljuju promidžbene poruke i fotografije kandidata u medijima, da ne postavljaju nove plakate, ne dijele letke, ne pozivaju da se glasuje za pojedine sudionike, ne telefoniraju, šalju SMS poruke ili mejlove biračima, da ne postavljaju nove promidžbene sadržaje na društvene mreže.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


I mediji imaju odgovornost u poštivanju izborne šutnje

Medije i medijske nakladnike DIP podsjeća da i oni imaju svoj dio odgovornosti u poštivanju izborne šutnje.

Poziva ih da ne prenose eventualne konferencije za medije, javne događaje ili obraćanje javnosti izbornih sudionika odnosno ostalih neposrednih ili posrednih sudionika promidžbe, bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi.

Utorak je prvi od dva izborna dana u inozemstvu, odnosno u 11. izbornoj jedinici u kojoj se biraju tri od 151 saborskog zastupnika, a u Hrvatskoj i dan za završne priprema za izbornu srijedu.

Biračkim odborima dostavit će se izborni materijal, navečer će se urediti biračka mjesta kako bi spremna dočekala srijedu ujutro i prve birače.

Budući da se velik broj biračkih mjesta nalazi u školama, resorno ministarstvo pozvalo je osnovne i srednje škole da nastavu u utorak završe do 18.30, kako bi birački odbori školske prostorije pripremili za glasovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Chairing is caring | Part 1

Chairing is caring | Part 1

Voker neizvjestan pred Real

Voker neizvjestan pred Real