in

Da li bebe i mala djeca mogu imati sezonsku alergiju

Da li bebe i mala djeca mogu imati sezonsku alergiju
Slatka-Tajna.Eu

Proljeće je poznato kao godišnje doba koje donosi cvjetanje biljaka koje kod nekih ljudi mogu izazvati alergijske reakcije, ali da li su bebe i djeca do dvije godine starosti u riziku da dobiju sezonsku alergiju.

Kako ističu pedijatri, bebe i mala djeca najčešće ne razvijaju sezonske alergije.

Iako su alergije na polen, buđ, dlake kućnih ljubimaca i grinje rijetke kod novorođenčadi u prvoj godini života, bebe mogu doživjeti alergijske reakcije na hranu ili razviti ekcem, posebno ako u porodici postoji istorija alergija, astme, polenske groznice ili kožnih reakcija.

Djeca imaju tendenciju da razviju sezonske alergije između treće i pete godine, ali se kod djece ovi simptomi najčešće primijete tek oko desete godine.

Neka djeca razviju alergije u dobi od prve do druge godine, iako obično reaguju samo na zatvorene alergene poput prašine, buđi ili dlake kućnih ljubimaca.

Ako djeca do dvije godine i razviju neki oblik alergijske reakcije na inhalatorne supstance, roditelji teže mogu da naprave razliku između simptoma alergije i simptoma prehlade.

Simptomi alergija

Dijete s alergijama može imati neki od navedenih simptoma ili sve:

 

•           Svrab zbog kojeg trlja nos i oči,

•           Tamni podočnjaci,

•           Disanje na usta,

•           Kijavica,

•           Vodene, crvene ili natečene oči,

•           Suv kašalj,

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










•           Razdražljivost, nemir ili pretjerani umor,

•           Svrab, curenje ili začepljen nos.

 

Ako se isti simptomi javljaju otprilike u isto vrijeme svakog proljeća, ljeta ili jeseni, to je siguran znak da dijete reaguje na spoljašnje alergene.

Riječ dječjeg pulmologa

Kako je u razgovoru za “Nezavisne novine” rekao Branislav Lolić, dječji pulmolog, sezonske alergije su u dobi do dvije godine znatno rjeđe, te se obično ovaj tip alergija intenzivnije javlja pred polazak u školu.

“Kod malih beba u prvoj godini je najčešća kožna alergija, nastala obično kao reakcija na proteine iz kravljeg mlijeka ili bjelance”, rekao je Lolić.

Dodao je da u dobi od godinu dana kod beba kreću razne vrste virusnih infekcija.

“Tada se kod djece mogu javiti i koprivnjače. Kod beba je osjetljivija koža pa se može zacrveniti pri direktnom izlaganju sunčevoj svjetlosti”, kazao je Lolić.

Istakao je da ukoliko se ipak jave simptomi sezonske alergije kod beba, potrebno je odmah dijete odvesti kod pedijatra.

“Dobro je što i ako se jave alergije uglavnom ne predstavljaju veći problem, sem za djecu koja imaju pozitivnu porodičnu anamnezu. To je posebno izraženo kod djece kod koje oba roditelja imaju neku alergijsku bolest pa se najčešće kod male djece javlja alergijski bronhitis ili astma sa ranim početkom”, naveo je Lolić.

Istakao je da se u tom ranom dobu djeci ne rade testovi na alergene, a nastoji se izbjeći i testovi iz krvi, jer se ti testovi rade isključivo iz venske krvi.

Lolić je naveo da ukoliko bebe u prvih godinu dana razviju neki oblik alergije, važno je javiti se ljekaru i nikako ne pokušavati sam liječiti bebu.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Voker neizvjestan pred Real

Voker neizvjestan pred Real

Vladajući u RS najavili usvajanje izbornog zakona i skup protiv Rezolucije o Srebrenici

Vladajući u RS najavili usvajanje izbornog zakona i skup protiv Rezolucije o Srebrenici