in

Kako se čestita Bajram?

Kako se čestita Bajram?
Slatka-Tajna.Eu

Za islamske vjernike danas počinje Ramazanski Bajram ili kako se još zove “Fiter Bajram”, praznik koji obilježava kraj jednomjesečnog posta, nakon koga slijede dani veselja – dani Bajrama.

Ramazanski bajram, jedan je od dva najvažnija praznika u islamskom kalendaru. Praznik počinje posebnim bajram – namazom (molitvom), kojeg obavlja cijela zajednica na otvorenom prostoru koji se zove „musalla“. U velikim gradovima bajram – namaz se takođe obavlja u centralnim džamijama.

Važan elemenat Bajrama je i njegova javna manifestacija – obavljanje namaza, lijepo oblačenje, posjeta rodbini i prijateljima, čestitanju usmeno ili pismeno.

Ovaj praznik obično se čestita: „Bajram šerif mubarek olsun“, što u prevodu znači: „Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen“, a odgovara se: „Allah razi olsun“, što u prevodu znači: „Neka je Bog zadovoljan“.

Početak Bajrama označava i početak širenja radosti i sreće u porodici. Tokom dana Bajrama se jede u znak obožavanja Alaha, dok su vrste hrane koje karakterišu ovaj praznik sarme i baklave.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Sastavni dio praznika su i posjete porodici i rodbini, a djeca dobijaju slatkiše ili poklone. Praznuje se tri dana, prenosi RTCG.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze groblja, pa se ujedno obilježava i kao Dan šehida (palih boraca).

Treći dan predviđen je za druženje sa prijateljima i poznanicima, a u tradiciji je ukorijenjeno da se sklapaju prijateljstva.

Ramazanskom bajramu prethodi 29 ili 30 dana posta, tokom kog su se vjernici uzdržavali od hrane i pića od izlaska do zalaska sunca, kao i loših misli i djela.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Najava večeri BH filma u Slovenskoj kinoteci u Ljubljani

Najava večeri BH filma u Slovenskoj kinoteci u Ljubljani

Bh. sportisti traže promjene sistemskog finansiranja sporta

Bh. sportisti traže promjene sistemskog finansiranja sporta