in

Kako udovoljiti sebi nakon stalnog udovoljavanja drugima?

Kako udovoljiti sebi nakon stalnog udovoljavanja drugima?
Slatka-Tajna.Eu

​Briga o porodici vrlo je važna, ali prioritet ipak nam mora biti naša dobrobit. Iako je ponekad dobro staviti potrebe članova familije na prvo mjesto, ipak u tom čitavom procesu ne smijemo zaboraviti sebe.

1. Umirite um

Najbolje je početi smirivanjem uma, što za mnoge može biti dosta teško. Naime, treba pronaći način, praksu, meditaciju ili molitvu kojom ćete umiriti um.

Ako ste vjernik, pomoći će vam razne molitve jer kada je um smiren svakodnevica postaje lakša, a osoba srećnija.

2. Obratite pažnju na samosvijest

Povežite se sa svojim “unutrašnjim” bićem i i svakodnevica će biti lakša. Možda vam tijelo nešto govori, otkriva znakove koje ste možda propustili primijetiti.

3. Postavite granice s porodicom

Ovaj korak vrlo je bitan kako biste postali slobodni. Naime, jedan od načina za to je izrada sedmičnog kalendara i odlučivanje o tome ko će šta preuzeti, bilo da se radi o aktivnostima djece, pranju posuđa ili iznošenju smeća, kako biste vi uspješno postavili granice.

4. Družite se s ljudima koji vam daju energiju

Kad provedemo vrijeme s ljudima koji nas motivišu i inspirišu, osjećaćemo se bolje. Ali, ako nas neko umara, znak je da s tom osobom treba provesti što manje vremena.

Obratite pažnju na to s kime ćete provoditi vrijeme. Naučite reći “Ne” ljudima koji isisavaju energiju iz vas, posebno u nekim teškim danima.

Sposobnost reći “Ne” jedna je od najvažnijih vještina koje nam trebaju tokom života. Takođe, u redu je odbiti nekoga ko traži vašu pomoć, ako niste u stanju to uistinu izvršiti. Zamolite da potraži nekog drugog i time ćete staviti sebe na prvo mjesto.

5. Fizički se pokrenite

Da biste cijenili sebe, morate ostati fizički aktivni. Tijelo je čudesna mašina, brinite o njemu.

Otkrijte koji tip vježbe volite, pronađite nešto što će vam odgovarati poput hodanja, plesanja, joge, trčanja, tenisa ili bilo čega drugoga. Neki ljudi vole društvene sportove u kojima se bolje osjećaju, svako radi na vlastiti način.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










6. Jedite zdravu hranu

Ljudima se može dogoditi da štede na vlastitoj ishrani, kako bi imali više vremena za porodicu, ali ovdje treba razmisliti i o tome da i ta osoba koja se brine ipak ostane zdrava. 

Treba dati prioritet vlastitoj ishrani i brizi o sebi, jer samo se tako osoba može dobro brinuti o porodici. Takođe, treba voditi računa o tome da otkrijete koja hrana vam daje energiju.

7. Spavajte kvalitetno

Izuzetno je važno uspostaviti dobre navike spavanja. Prije odlaska u krevet treba se opustiti i primiriti te odrediti uvijek isto vrijeme, kako bi tijelo znalo za ritual.

I porodica treba znati da vam treba odmor – ne treba se ustručavati oko toga.

8. Odaberite smislen posao

Veliki dio života provodimo na poslu, zato je bolje pronaći nešto što nas ispunjava.

Neki poslovi služe nam samo da bismo platili račune, ali idealno je imati neki viši smisao koji će nas ispunjavati. Ono daje balans nama i našem životu, prenosi “24Sata”.

9. Možete malo i odrijemati

Ako je raspored prenatrpan, slobodno malo prilegnite, nema ništa loše u tome. Naime, na taj način ćete dobiti nešto energije te se opustiti i biti spremni za nove avanture.

Kratki san od 15 do 20 minuta će vam puno pomoći.

Ako niste zadovoljni svojim životom, uvijek je pravo vrijeme da razmislite – šta je za vas dobro, a što ne, piše “Your tango”.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Prof. dr. Selma Hurem na Prijenosu znanja stručnjaka iz iseljeništva održala prvo predavanje na temu “Modeliranje rješenja za procjenu okolinskog zagađenja”

Prof. dr. Selma Hurem na Prijenosu znanja stručnjaka iz iseljeništva održala prvo predavanje na temu “Modeliranje rješenja za procjenu okolinskog zagađenja”

Slim Application Error

Slim Application Error