in

Dodik najavio dolazak Orbana u Banjaluku za 4. april

Dodik najavio dolazak Orbana u Banjaluku za 4. april
Slatka-Tajna.Eu
Dodik najavio dolazak Orbana u Banjaluku za 4. april

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je tokom sjednice Skupštine Republike Srpske 28. marta da predsjednik Mađarske Viktor Orban dolazi u posjetu tom bosanskohercegovačkom entitetu 4. aprila.

Dodik je naveo i da će Orbanu tom prilikom biti uručeno odlikovanje Orden RS na ogrlici.

Orban nije prisustvovao proslavi 9. januara, kao neustavnog Dana RS, tokom koje ga je Dodik odlikovao.

Mađarski populistički lider jedan je od ključnih saveznika proruski orijentisanog predsjednika RS.

Orban je i jedan od rijetkih političara iz EU i NATO-a koji se sastaje sa Dodikom i u više navrata je blokirao pokušaje da Evropska unija sankcioniše Dodika.

Dodik, koji je od ranije pod sankcijama Sjedinjenih Država i Velike Britanije zbog antidržavnog djelovanja u BiH, je godinu ranije istim ordenom odlikovao i Vladimira Putina, predsjednika Ruske Federacije, u jeku ruske agresije na Ukrajinu.

“Naš veliki prijatelj koji se zove Viktor Orban, jedan od najvećih lidera današnjice u Evropi, čovjek koji će nesumnjivo nositi buduće procese Evropske unije dolazi u Republiku Srpsku 4. naveče i 5. će biti ovdje u posjeti Republici Srpskoj”, rekao je Dodik tokom posebne sjednice Skupštine RS o bezbjednosnoj i političkoj situaciji u svijetu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dodik je ranije najavio da će Orban posjetiti Republiku Srpsku 7. marta, ali u međuvremenu nije objašnjeno zbog čega posjeta nije realizovana.

Dodik je to rekao nakon posjete mađarskog ministra inostranih poslova Petera Sijarta 26. januara, a tada su njih dvojica najavili i “osmišljavanje strategije o eksploataciji ruda”, kao jedan od projekata buduće saradnje RS i Mađarske.

Početkom februara iz Vlade RS su najavili i održavanje ekonomskog foruma Mađarske i bh. entiteta Republika Srpska koji je trebao biti održan takođe početkom marta, ali nije.

Mađarska je do sada obećala pomoć za RS od 100 miliona evra, od čega je do sada dio potrošen za nabavku poljoprivrednih mašina i alata za zemljoradnike u tom bh. entitetu.

Ova pomoć je dogovorena u decembru 2021., prilikom privatne posjete Orbana Dodiku, u Laktašima kod Banjaluke.

Republika Srpska se kod Izvozno-uvozne banke Mađarske zadužila u dva navrata za ukupno 140 miliona eura namijenjenih za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dijela duga.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Ostaje li Katai u Zvezdi

Ostaje li Katai u Zvezdi

Haris Džinović razočaran izdajom koju mu je priredila Melina! (VIDEO) – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Haris Džinović razočaran izdajom koju mu je priredila Melina! (VIDEO) – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus