in

Šestoro uhapšeno zbog nezakonitosti u radu privatnih visokoškolskih ustanova u BiH

Šestoro uhapšeno zbog nezakonitosti u radu privatnih visokoškolskih ustanova u BiH
Slatka-Tajna.Eu
Šestoro uhapšeno zbog nezakonitosti u radu privatnih visokoškolskih ustanova u BiH

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su šest osoba zbog nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini.

Policijska akcija je bila u pet gradova, a pretresi su izvršeni na 13 lokacija, u ponedjeljak, 18. marta.

“Izvršeni su pretresi poslovnih, stambenih objekata i pokretnih stvari, a uhapšeni su sprovedeni u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih. O njihovom daljem statusu će u zakonskom roku odlučiti postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz SIPA-e.

U pretresima koji su realizovani na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, te dosijei studenata.

Oduzeta je i dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje, pečati, 24.000 eura i 20.000 maraka (oko 10.000 eura), računari i drugi predmeti koji mogu postupiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Pretresi su realizovani po nalogu Suda i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, MUP-ovima Kantona Sarajevo, Zeničko–dobojskog kantona, Bosansko–podrinjskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Hercegovačko–neretvanskog kantona.

Za nadzor i kontrolu rada univerziteta u BiH zadužene su inspekcije na nivou entiteta Republika Srpska, deset kantona i Brčko distrikta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Policijski službenici su u saradnji s bh. pravosudnim organima u prethodnom periodu izvršili nekoliko akcija, uglavnom na privatnim univerzitetima, a u vezi sa izdavanjem većeg broja diploma.

U akciji kodnog naziva “Klaster”, u BiH je 21. februara uhapšeno 11 osumnjičenih za trgovinu univerzitetskim diplomama.

Radi se o rektorima, dekanim i profesorima na nekoliko privatnih univerziteta u BiH. Državno tužilaštvo ih tereti da su prodajom diploma stekli korist u iznosu od oko 600.000 maraka (oko 300.000 eura).

Istraga u operaciji “Klaster” trajala je dvije godine, a glavni tužitelj BiH Milanko Kajganić je, po njenom okončanju, izjavio da se “univerzitetska diploma može kupiti i na benzinskoj pumpi”.

U Bosni i Hercegovini ima 39 univerziteta koji posjeduju dozvolu za izvođenje nastave. Od toga je osam javnih, dok su ostali univerziteti u privatnom vlasništvu.

Otvaranje privatnih univerziteta doživjelo je ekspanziju u proteklih desetak godina. Tako danas pojedina mjesta, poput Brčkog na sjeveroistoku BiH, imaju i po tri univerziteta.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

TRAGIČNE VIJESTI! Preminuo poznati srpski pjevač u Torontu

TRAGIČNE VIJESTI! Preminuo poznati srpski pjevač u Torontu

Sreću im poželio Mehmed Baždarević

Sreću im poželio Mehmed Baždarević