in

“Ako želimo stabilnu državu to se mora osigurati”, tvrde iz HSP-a

“Ako želimo stabilnu državu to se mora osigurati”, tvrde iz HSP-a
Slatka-Tajna.Eu
“Ako želimo stabilnu državu to se mora osigurati”, tvrde iz HSP-a

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine na čijem je čelu Nikola Raguž, a koja je dio Hrvatskog narodnog sabora, održala je sjednicu predsjedništva stranke sa koje je poslala nekoliko poruka o Izbornom zakonu BiH. Na samom početku su kazali kako podržavaju jačanje izbornog procesa kroz tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, ali da određena pitanja o zaštiti ličnih podataka glasača i članovima biračkih odbora moraju biti jasna i precizirana.

“Vidimo da međunarodna zajednica gura ove izmjene izbornog zakona i izvjesno je da će se one i nametnuti. Tražimo da se jasno zna tko i kako će raspolagati našim osobnim podacima koji će biti skenirani. Isto tako zanima nas tko će kontrolirati glavni server, da ne dođemo u situaciju da nije bitno tko glasa nego tko broji, te da ne dođemo u situaciju bit ćemo do kraja jasni da onaj tko kontrolira glavni server da kontrolira i kompletan izborni proces”, rekli su.

Međutim, oni navode da ukoliko se govori o poštenim izborima, potrebno je promijeniti i način izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Posebno treba napomenuti nametanje izborne volje, odnosno da jedan narod bira drugom predstavnike u izvršnu i zakonodavnu vlast. Smatramo da nema ništa nepoštenije… Ako želimo stabilnu državu mora se osigurati da tri konstitutivna naroda u BiH budu i jednakopravna. Odnosno da mnogo brojniji narod ne bira predstavnike u izvršnu i zakonodavnu vlast, manje brojnijem konstitutivnom narodu. Ovdje posebno mislimo na izbor za članove Predsjedništva BiH”, poručili su.

Zatim su se okomili na Trojku, vršeći pritisak na njih tvrdnjama da su sporazumom o koalicionoj saradnji s HDZ-om i SNSD-om, obavezali se napraviti izmjene Izbornog zakona BiH s ciljem uklanjanja te navodne diskriminacije. Međutim, u sporazumu jasno stoji i potreba za izmjenama u skladu sa odlukama evropskog suda za ljudska prava, na čemu Trojka i insistira danas.

“Trojka koja se obvezala prilikom formiranja vlasti da će ovo pitanje riješiti, ispala je nekorektna odnosno pokazalo se da nemaju hrabrosti i sad insistiraju na izmjeni Ustava BiH, a svjesni da je to nemoguće uraditi”, naveli su.

Ističu da je HSP protiv bilo kakavog nametanja, ali da su pozicije trenutno zakovane zbog čega im je uplitanje visokog predstavnika opravdano.

“HSP BiH je apsolutno protiv bilo kakvog nametanja, ali kad vidimo zakovane pozicije i neiskrenost sa bošnjačke strane onda smo stava, odnosno tražimo od visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne indirektan izbor članova predsjedništva BiH, te da se članovi predsjedništva biraju među zastupnicima u Parlamentu BiH”, rekli su.

Problematizirali su i nedovoljno čvrste zakone povodom pitanja izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Isto tako manipuliranje nacionalnom pripadnošću, ne može netko od izbora do izbora mijenjat nacionalnu pripadnost. Smatramo da to treba regulirat na način da se nacionalna pripadnost može mijenjati svako deset godina ili od popisa do popisa stanovništva”, dodali su.

Konferencija za medije HSP BiH nakon sjednice predsjedništva stranke

Pozdravljaju stav Evropske komisije, koja je odlučila Evropskom vijeću preporučiti pokretanje pristupnih pregovora BiH sa EU, kazavši da je ipak hrvatska politika najzaslužnija za pomake na EU putu.

“HSP daje apsolutnu potporu evropskom putu BiH. Vidimo da se danas mnogi busaju u prsa i proglašavaju se liderima evropske BiH. Činjenica i istina je jedna, lider evropske BiH i najzaslužniji za dobivanje zelenog svjetla je Hrvatska politika, odnosno politika HNS-a”, kazali su.

Prokomentarisali su i predstojeće lokalne izbore, najavivši i svoje učešće.

“Hrvatska stranka prava BiH od posljednjih parlamentarnih izbora jako puno je radila na jačanju svoje stranačke infrastrukture na području čitave BiH, te smo spremni za predstojeće lokalne izbore. Na današnjoj sjednici imenovali smo izborni stožer na čelu kojeg je predsjednik stranke Nikola Raguž.

Na mjesto voditelja za političko medijsku komunikaciju odnosno za glasnogovornika HSP BiH za predstojeće lokalne izbore imenovan je Tihomir Šarac. HSP konsolidiran i kadrovski ojačan na predstojeće lokalne izbore izlazi samostalno. Fokus HSP BiH bit će izbori za Grad Mostar.

U sredinama gdje smatramo da je ugrožen vitalni interes hrvatskog naroda otvoreni smo za suradnju i sa drugim strankama koje nose hrvatski predznak. HSP BiH bit će angažiran i oko predstojećih izbora u Republici Hrvatskoj te će podržat opcije koje su nama svjetonazorski najbliže”, posljednji je zaključak Predsjedništva HSP-a BiH.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Sadik Hasanović sretan i zaljubljen: Pokazao svoju plavokosu ljepoticu

Sadik Hasanović sretan i zaljubljen: Pokazao svoju plavokosu ljepoticu

Ovaj trik sa mikserom je spas u kuhinji (VIDEO)

Ovaj trik sa mikserom je spas u kuhinji (VIDEO)