in

Optuženi za ratovanje u Siriji izjasnio se da nije kriv pred Sudom BiH

Optuženi za ratovanje u Siriji izjasnio se da nije kriv pred Sudom BiH
Slatka-Tajna.Eu
Optuženi za ratovanje u Siriji izjasnio se da nije kriv pred Sudom BiH

Adnan Ćatić se izjasnio pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) da nije kriv za učešće za ratovanje u Siriji i pridruživanje terorističkim grupama, za šta ga tereti Tužilaštvo BiH.

Ovo je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Suda BiH. Iz ove pravosudne institucije navode da je ročište u predmetu održano 9. februara.

Ćatiću je Sud Bosne i Hercegovine produžio pritvor 23. januara.

Adnan Ćatić je rođen 1988. godine u Zenici. Ranije su iz Federalne uprave policije za Radio Slobodna Evropa potvrdili da je otišao u Siriju 2013. godine.

On se nakon teritorijalnog pada “Islamske države” prebacio iz Sirije u Tursku odakle je avionom došao u Sarajevo gdje je uhapšen na aerodromu.

Tužilac Dubravko Čampara je rekao tokom ročišta 20. novembra da je osumnjičeni Ćatić prije odlaska u Siriju boravio u Gornjoj Maoči, lokaciji u sjevernoj Bosni odakle su brojni bh. državljani odlazili u Siriju.

“Nije nam poznato u kojoj mjeri je osumnjičeni radikaliziran ili deradikaliziran, s obzirom na to koliko dugo je bio van BiH”, rekao je Čampara.

Odbrana tvrdi da je Ćatić u Siriji “radio u školi, kao bibliotekar i u fotokopirnici, te da se nije borio”.

“On je radio u osnovnoj školi koju su osnovali Pakistanci s britanskim državljanstvima. Vratio se u BiH redovnim letom, uredno kupio kartu”, rekao je branitelj osumnjičenog Senad Dupovac.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Na ročištu za određenje pritvora, Ćatić je zamolio Sud BiH za pomoć da “ispravi greške”.

“Molim vas da mi date priliku da popravim ono što sam pogriješio”, rekao je Ćatić, koji ima suprugu i dvoje djece u BiH, aludirajući na odlazak u Siriju kao grešku.

Iz Bosne i Hercegovine je u Siriju ukupno otišlo “između 250 i 300” državljana ove zemlje od 2012. do 2016. godine kad je zabilježen posljednji odlazak, prema zvaničnim podacima vlasti. Nadležni su u službenim informacijama krajem 2022. godine naveli da “smatraju” da su se u BiH dosad vratile 62 punoljetne i 22 maloljetne osobe.

Još 173 osobe mogle bi se vratiti u Bosnu i Hercegovinu, među kojima su 42 punoljetna muškarca i 30 žena, te 91 maloljetnik.

Punoljetni muškarci, koji su se do sad vratili ili su deportirani, uhapšeni su i 28 ih je osuđeno za neko od kaznenih djela povezanih s terorizmom.

Većina je osuđena “za pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim skupinama”, poput tzv. Islamske države ili Al-Nusre koje Ujedinjeni narodi smatraju terorističkim organizacijama.

Odslužili su u prosjeku dvije godine zatvora i danas su svi na slobodi, osim dvojice koji su 2021. godine presuđeni na četiri, odnosno šest godina zatvora.

Žene i djeca vraćeni su u svoje porodice u 18 gradova širom Bosne i Hercegovine.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

I U ŠESTOJ DECENIJI NASTUPA U MINI SUKNJI: Ova njena pjesma je bila veliki hit

I U ŠESTOJ DECENIJI NASTUPA U MINI SUKNJI: Ova njena pjesma je bila veliki hit

Rusi otkrili stiže li Đoković na meč Rusija – Srbija

Rusi otkrili stiže li Đoković na meč Rusija – Srbija