in

Korupcija, uhljebljivanje, sukob interesa… Jesmo li oguglali na afere?

Korupcija, uhljebljivanje, sukob interesa… Jesmo li oguglali na afere?
Slatka-Tajna.Eu
Korupcija, uhljebljivanje, sukob interesa… Jesmo li oguglali na afere?

Ilustracija

Foto: laven Branislav Babic / Pixsell

Od afera INA MOL, Softver, Mreža, Vjetroelektrane, Janaf, Plin za cent, Geodetski, Radosti i Lipe do nepotizma, uhljebljivanja i dubioznih akademskih titula – afere naših političara i gospodarstvenika izmjenjuju se kao na traci, teško ih je prebrojati, još teže pamtiti.

Unatoč tome, pitanje je zašto kao društvo i pojedinci nismo izvukli pouke iz slučaja posrnulog premijera Sanadera. Kada i zašto najviši državni dužnosnici uhvaćeni u aferama napuštaju funkcije, što tada sami poručuju, a što istraživanja otkrivaju o njihovoj komunikaciji? Na ta i brojna druga pitanja odgovore je pokušao naći večerašnji Labirint.

Profesor dr. Dražen Lalić, sociolog i politički analitičar s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, ističe da ljudi lako zaboravljaju afere, posebno u sve ubrzanijem vremenu kada se jedna senzacija brzo zamjenjuje drugom.

Tijekom godina, neki od najviših državnih dužnosnika i gospodarstvenika našli su se pred sudovima zbog različitih afera. Primjerice, bivši premijer Ivo Sanader osuđen je na 10 godina zatvora zbog korupcije, dok je bivša županica Marina Lovrić Merzel dala ostavku nakon što su se pojavile sumnje oko njenih akademskih kvalifikacija.

A kako se naši političari i stranački kadrovi ponašaju kada se uz njih počinju vezati afere, ne pokazuju samo arhive nego i istraživanja.

– O, da tako kažem, dubini afera mi kao javnost malo znamo. Neke se stvari dogode između samih političara i u nekoj podzemnoj politici, ali komuniciranje je plodno za istraživanje zbog toga što se odnosi na nadzemnu, javnosti vidljivu politiku. Nas je zanimalo kako političari reagiraju u situaciji trajanja afere i mi smo iz medija izvukli izjave tih političara. Radi se o 35 političara i političarki, u različitim aferama u 12 godina koliko smo mi to pratili i ukupno 471 izjava političara i vjerojatno bi trebalo knjigu napraviti, objašnjava Lalić.

46 posto analiziranih afera (16 od 35, odnosno 46 %) pokazalo je istraživanje – odnosi se podjednako na korupciju i sukob interesa. A u ostale najveće grijehe naših političara ubrajaju se- zlouporaba položaja, pogrešno navođenje ili nenavođenje podataka u imovinskoj kartici, zapošljavanje na osnovi stranačke podobnosti, falsificiranje dokumenata, plagiranje doktorskih disertacija, prometni prekršaji i obiteljsko nasilje.

Dok se neki političari brane tvrdeći da su nevini, drugi priznaju da su pogriješili, ali ističu da su njihovi postupci bili u najboljoj namjeri. No, bez obzira na to, istraživanja pokazuju da su mnogi od njih izbjegli posljedice svojih djela, dok su neki bili prisiljeni dati ostavke ili su smijenjeni.

Uvid u epiloge afera pokazuje sljedeće: u 11 od 35 slučajeva (31 %) političari i javni dužnosnici nisu snosili nikakve posljedice, osam ih je smijenjeno (23 %), a sedam (20 %) je podnijelo ostavku na svoj položaj. Samo pet analiziranih afera (14 %) završilo je osuđujućom sudskom presudom koja uključuje zatvorsku kaznu, a u jednom se slučaju sud odlučio za novčanu kaznu.

Osim političara, i akademska sfera nije pošteđena afera, pri čemu su pojedinci optuživani za plagiranje doktorskih disertacija ili korupciju.

– Mi na svim razinama imamo jednu vrstu, kako bih rekao, propadanja kriterija, i to propadanje je apsolutno omogućeno s političkim blagoslovom, ističe novinar Boris Rašeta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Unatoč tome što se javnost može nadati da će neki od političara snositi posljedice svojih postupaka, često se događa da stranački lideri štite svoje članove do samoga kraja. Također, često se može primijetiti da političari pokušavaju prebaciti odgovornost na druge aktere, poput medija.

– Znači bitno je da se skine teret afere s naše stranke, s naše vlasti, pogotovo vodećih ljudi, najviše predsjednika stranke kako to njemu ne bi bio opet teret, opet uteg u izborima, kaže Lalić.

Istraživanje je pokazalo da je većina političara pogođenih aferama na kraju otišla, ali ne nužno zbog priznanja krivnje ili osjećaja moralnog tereta, već zato što su vjerni svojim strankama i liderima, te su poslušni njihovim naredbama.

– Ja mislim praktički da ako političar ima zaštitu stranačkog šefa praktički može iskušati bilo koju vrstu ponašanja, trebaju ga zateći u krevetu s golim pripadnikom istog spola ili s pištoljem koji se dimi da bi dali ostavku, to smo mogli vidjeti na cijelom nizu primjera, ističe Rašeta.

Od povijesne je presude prvom hrvatskom premijeru prošlo je više od desetljeća. No afere su i dalje nastavile potapati jedan drugu, a javnost ostaje znatiželjna i ovisna o novim uzbuđenjima.

– Kao da smo oguglali na ovo sve, kao da se normalizirala takva jedna situacija u kojoj afera smjenjuje aferu i to sve postaje uobičajeno i slično. Dok se to ne promijeni i mi moramo preuzeti odgovornost, ne smijemo biti samo pasivni promatrači – evo sjedim u kući ispred trosjeda, evo gledamo jednu aferu, za tjedan dana ćemo gledati drugu, treću… onda će doći izbori i onda će se ponovno zahuktati afera. Život će nam proći promatrajući afere, a mislim da naši građani moraju osnažiti demokratsku kulturu i steći nadu da je moguće neke stvari promijeniti ako sami preuzmu dio te odgovornosti, poručio je sociolog Lalić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

BiH lani posjetilo više od 1,7 miliona turista

BiH lani posjetilo više od 1,7 miliona turista

Detalji operacije: Paspalju urađena ablacija srca

Detalji operacije: Paspalju urađena ablacija srca