in

Trump otvorio mogućnost da neće štititi saveznike u NATO-u

Trump otvorio mogućnost da neće štititi saveznike u NATO-u
Slatka-Tajna.Eu
Trump otvorio mogućnost da neće štititi saveznike u NATO-u

Donald Trump

Foto: Sam Wolfe / Reuters

Bijela kuća u subotu je kao “strašnu i bezobzirnu” odbacila najavu bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da možda neće štititi saveznike u NATO-a od potencijalne ruske invazije. 

Trump je, prepričavajući sastanak s čelnicima NATO-a, tijekom političkog skupa u Južnoj Karolini u subotu citirao predsjednika jedne “velike zemlje”, koju nije imenovao, a koji ga je upitao: “Pa, gospodine, ako ne platimo, a ponovno nas napadne Rusija, hoćete li nas zaštititi?”

– Rekao sam: Nisi platio? Propustio si? Odgovorio je: Da, recimo da se to dogodi, citirao je Trump.

– Ne, ne bih te zaštitio. Zapravo bih ih potaknuo da rade što god žele. Moraš platiti, prenio je vlastite riječi.

Glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates, upitan o Trumpovim riječima, rekao je kako je “poticanje invazije na naše najbliže saveznike od strane ubojitih režima strašno i bezobzirno i ugrožava američku nacionalnu sigurnost, globalnu stabilnost i naše gospodarstvo”.

Sjevernoatlantski ugovor sadržava odredbu koja jamči međusobnu obranu država članica u slučaju napada.

Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju, bio je žestoki kritičar Sjevernoatlantskog saveza dok je bio predsjednik i više je puta prijetio da će se povući iz Saveza. Smanjio je financiranje NATO-a i često se žalio da Sjedinjene Države plaćaju više od poštenog udjela.

Bates je rekao da je predsjednik Joe Biden, demokrat koji traži reizbor na predsjedničkim izborima u studenom, obnovio savezništvo SAD-a nakon što je preuzeo dužnost 2021., osiguravajući da je NATO sada “veći i vitalniji nego što je ikada bio”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Umjesto da poziva na ratove i promiče kaos, predsjednik Biden nastavit će jačati američko vodstvo i zauzimati se za naše interese i nacionalnu sigurnost, a ne protiv njih, rekao je u izjavi objavljenoj u subotu navečer.

Budući da Trump vodi pred Bidenom u nekim anketama, europski saveznici zabrinuti su da bi Trumpova pobjeda u studenom mogla ugroziti predanost SAD-a Savezu, ali glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prošlog je mjeseca rekao kako ne misli da bi drugo Trumpovo predsjedništvo ugrozilo članstvo SAD-a.

Stoltenberg, koji tjera države članice da povećaju izdvajanja za obranu, rekao je da europski saveznici povećavaju vojne doprinose i “kreću se u pravom smjeru”.

Trump i dalje napada transatlantski savez pa je na predizbornom skupu prošlog mjeseca rekao kako ne vjeruje da bi zemlje NATO-a podržale Sjedinjene Države ako budu napadnute.

Što se tiče ruskog rata u Ukrajini, Trump je pozvao na deeskalaciju i prigovara zbog dosad potrošenih milijardi, iako je iznio nekoliko političkih prijedloga.

– Od invazije Moskve u veljači 2022. američka pomoć Ukrajini iznosi ukupno oko 75 milijardi dolara, rekao je Stoltenberg, dok su druge članice NATO-a i zemlje partneri zajedno osigurale više od 100 milijardi dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Dabrovi sijeku voćnjake, pregrađuju vodotoke

Dabrovi sijeku voćnjake, pregrađuju vodotoke

Majstorski debi Micića za Šarlot

Majstorski debi Micića za Šarlot