in

Simptomi po kojima ćete znati da vam je menopauza pokucala na vrata

Simptomi po kojima ćete znati da vam je menopauza pokucala na vrata
Slatka-Tajna.Eu

Menopauza je prirodna pojava kroz koju svaka žena prolazi kada uđe u određene godine, što je uglavnom između 35. i 50.

Iako većina žena koje se približavaju menopauzi pati od povremenih napadaja vrućine, odnosno takozvanih valunga, oni su samo jedan od mnogih simptoma koji mogu i do nekoliko godina ranije ukazivati na skori početak menopauze. Tokom tog perioda estrogen, progesteron i testosteron dramatično padaju, utječući pritom na gotovo sve dijelove ženskog tijela, od kože, kose, raspoloženja, spavanja pa sve do libida. Promjene hormona takođe mogu povećati rizik od određenih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes, ali i neke vrste raka.

No, neke simptome nije uvijek lako prepoznati, zbog čega ih često žene uopće ne povezuju s menopauzom, već smatraju da je riječ o nekom drugom zdravstvenom stanju koje je potrebno liječiti, objašnjavaju stručnjaci.

Simptomi koji ukazuju na početak menopauze

1. Neredovan ciklus

Neredovan ciklus je prvi i najuobičajeniji simptom menopauze. On je rezultat nestabilnosti hormona vašeg tijela, koji rade do kraja vaše plodnosti.

2. Topli valunzi

Topli, a ponekada čak i hladni valunzi događaju se iznenada i izazivaju crvenilo u licu. To se sve događa zbog pada estrogena.

3. Nelagodnost pri spavanju

Žene koje prolaze kroz menopauzu mogu patiti od nesanice, jer ne mogu spavati zbog naleta vrućine. Osim opskrbe tijela estrogenom, čak i opskrba progesteronom opada u periodu menopauze.

4. Vaginalna suhoća

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Zbog smanjenja proizvodnje estrogena, koji je odgovoran za održavanje vlažnosti vagine, vaginalno tkivo počinje se sušiti i postaje manje elastično.

5. Napetost i depresija

Osjećaj napetosti, iziritiranosti i depresije mogu savladati ženu koja prolazi kroz menopauzu. Uznemirenost i osjećaj gubljenja emocionalne stabilnosti su uobičajeni simptomi, kao i napadaji panike i fizički znakovi, poput ubrzanog rada srca i otežanog disanja.

6. Bol u udovima

Zbog hormonalne neuravnoteženosti udovi polako natiču i počinju boljeti. Međutim, ukoliko je bol sve učestalija i nepodnošljivija, treba otići liječniku.

7. Hormonalna neuravnoteženost

Čest simptom ulaska u menopauzu jest i postojanje hormonalne neuravnoteženosti koje se ogleda u promjenama u rastu kose. Zbog smanjenja proizvodnje estrogena može doći i do prorjeđivanja ili gubitka kose.

(Ljepota&zdravlje)

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Muamer Hamzić na posudbi u Čelik

Muamer Hamzić na posudbi u Čelik

"Voša" u nadoknadi vremena ispustila pobjedu

"Voša" u nadoknadi vremena ispustila pobjedu