in

Hrvatska među prvima u EU pokreće program ranog otkrivanja raka prostate

Hrvatska među prvima u EU pokreće program ranog otkrivanja raka prostate
Slatka-Tajna.Eu
Hrvatska među prvima u EU pokreće program ranog otkrivanja raka prostate

Akcijski plan protiv raka prostate

Foto: Izvor: / Ministarstvo zdravstva

Ministarstvo zdravstva objavilo je na Svjetski dan bolesnika, da Hrvatska među prvim zemljama u Europskoj uniji pokreće program za rano otkrivanje raka prostate te da uskoro počinje pilot-faza koja će obuhvatiti 10.000 muškaraca u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Predviđeno je da pilot-program traje godinu dana, provodit će se u domovima zdravlja, a za dodatnu dijagnostiku i liječenje odabrani se KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice.

Za pilot-fazu osigurano je više od 300.000 eura, te će uključivati muškarce u dobi od 55 do 69 godina, kada raste pojavnost raka prostate.

Cilj je detektirati potencijalna uska grla u zdravstvenom sustavu i odrediti mjere za uspješno provođenje programa na nacionalnoj razini.

Specifičnost ovoga programa je snimanje multiparametrijskom magnetskom rezonancijom, a model provedbe izradilo je Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka prostate pod vodstvom akademika Željka Kaštelana. Na taj se način otvara mogućnost vizualizacije sumnjivih promjena u prostati u kombinaciji s procjenom individualnog rizika.

Ako se dijagnosticira rak, odluku o liječenju donosit će konzilij, a cilj je podići kvalitetu liječenja raka prostate.

– Ovakav pristup je temeljen na preporukama Europskog vijeća iz prosinca 2022. godine i Hrvatska je ovim programom jedan od predvodnika u Europskoj uniji, ističe akademik Kaštelan.

U programu će sudjelovati i liječnici obiteljske medicine, a nakon pilotiranja trebao bi prerasti na nacionalnu razinu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


U sustav su uvedene onkološke uputnice

Vezano uz provedbu Akcijskog plana protiv raka, u Ministarstvu ističu da revidiraju postojeće i uvode novi preventivni program – Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate radi boljih rezultata u prevenciji i liječenju onkoloških bolesti.

U aspektu liječenja, zahvaljujući ulaganju od 55,4 milijuna eura iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost osigurana je i povijesna nabava 21 linearnog akceleratora za javni zdravstveni sustav kao i donošenje Nacionalne onkološke mreže i Nacionalne baze onkoloških podataka za povezivanje, praćenje i optimalno liječenje pacijenata.

U sustav su uvedene onkološke uputnice, tako da onkološki suspektni pacijenti čekaju na obradu 4 do 7 dana, a u postupku je uvođenje mjerenja ishoda liječenja.

– Kada rezimiramo dosad učinjeno u području borbe protiv raka – ostvarili smo konkretne rezultate i snažnim intenzitetom planiramo daljnje aktivnosti za naše građane i onkološke pacijente. Naš dugoročni cilj je izgradnja novih temelja zdravstvenog sustava sa ciljem poboljšanja i rasta zdravstvenih pokazatelja, odnosno, smanjiti pojavnost i smrtnost od raka te povećati kvalitetu života oboljelih od raka u Hrvatskoj, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Konstrakta: Uvredljivo je naplatiti 5000 eur za jedan post! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Konstrakta: Uvredljivo je naplatiti 5000 eur za jedan post! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Prelazni rok na “Koševu” završen

Prelazni rok na “Koševu” završen