in

Meloni: Neoprostiva šutnja o Talijanima ubijenima u fojbama

Meloni: Neoprostiva šutnja o Talijanima ubijenima u fojbama
Slatka-Tajna.Eu
Meloni: Neoprostiva šutnja o Talijanima ubijenima u fojbama

Giorgia Meloni

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters

Talijanska premijerka Giorgia Meloni kritizirala je na današnjoj komemoraciji u Bazovici kod Trsta desetljeća “neoprostive šutnje” o Talijanima koje su jugoslavenski partizani ubili u fojbama tijekom Drugog svjetskog rata i u poraću. 

Kod Nacionalnog spomenika žrtvama fojbi Meloni je poručila da je na to mjesto dolazila “mnogo puta kao djevojčica” te da se sad vratila kao premijerka da konačno obilježi dan sjećanja koji je jednom zauvijek pomeo neoprostivu zavjeru šutnje koja je desetljećima prekrivala tragediju fojbi.

– Vratila sam se kao odrasla osoba da konačno obilježim dan sjećanja koji je jednom zauvijek pomeo neoprostivu zavjeru šutnje koja je desetljećima prekrivala tragediju fojbi i držala u zaboravu dramu egzodusa. Ovdje smo da u ime institucija ove Republike ponovno zamolimo za oprost zbog pogrešne šutnje koja je desetljećima obavijala događaje na našoj istočnoj granici, poručila je Meloni, prenosi ANSA.

Italija 10. veljače od 2004. obilježava Dan sjećanja na žrtve fojbi i egzodus Talijana iz Dalmacije, Istre i Julijske Krajine. Talijanska je premijerka kazala da su Talijani iz Istre, Dalmacije i Rijeke “kako bi ostali Talijani, odlučili napustiti sve, kuće, imanja, zemlju” i “ostati uz ono jedino što im Titovi komunisti nisu mogli oduzeti, a to je njihov identitet”.

S Meloni su u Bazovici bili potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani i ministar kulture Gennaro Sangiuliano. Vijence su položili i predsjednik Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga te gradonačelnik Trsta Roberto Dipiazza, prenosi slovenska agencija STA. Dipiazza je zahvalio zastupniku Furlanije-Julijske krajine u donjem domu talijanskog parlamenta koji je predložio oduzimanje državnog odlikovanja Josipu Brozu Titu.

Dan ranije je i predsjednik Italije Sergio Mattarella kritizirao “zid šutnje i zaborava” u Italiji oko “užasne patnje tisuća Talijana masakriranih u fojbama ili progutanih u koncentracijskim logorima, masovno natjeranih da napuste svoje domove, svoju imovinu, sjećanja, nade, zemlje u kojima su živjeli, kada su bili suočeni s prijetnjom zatvaranja ako ne i fizičke eliminacije”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Talijanski je predsjednik kazao da se u “mučeničkom” pograničnom području na samo nekoliko kilometara udaljenosti nalaze Fojba Bazovica i “nacistički koncentracijski logor i logor istrebljenja” tršćanska Rižarna (Risiera di San Sabba). U tom logoru pod upravom SS-a najviše je ubijeno Hrvata i Slovenaca.

– To su dva simbola katastrofe totalitarizma, kazao je Mattarella. Rižarna je simbol rasizma te ideološkog i nacionalističkog fanatizma, dok je Bazovica jedno od mjesta gdje je Titova svirepost manifestirana protiv talijanske zajednice. Ubojstva u fojbama i egzodus Talijana bili su bolna trauma” za mladu Republiku Italiju “suočenu s teškim naslijeđen zemlje poražene u ratu. Ti događaji predstavljaju tragediju koja se ne može zaboraviti, poručio je Mattarella, prenosi talijanska agencija ANSA.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PRIPREME ZA EVROVIZIJU: Zejna, Barbara i Sanja Vučić

PRIPREME ZA EVROVIZIJU: Zejna, Barbara i Sanja Vučić

Minimalac Partizana u Ivanjici

Minimalac Partizana u Ivanjici