in

Prosvjednici pred Vladom: “Ne želimo živjeti u zemlji u kojoj loši đaci vladaju”

Prosvjednici pred Vladom: “Ne želimo živjeti u zemlji u kojoj loši đaci vladaju”
Slatka-Tajna.Eu
Prosvjednici pred Vladom: “Ne želimo živjeti u zemlji u kojoj loši đaci vladaju”

Prosvjed na Markovom trgu

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Na Trgu svetog Marka održan je prosvjed “Reforma svih reformi – nedovoljan 1”, koji su organizirali Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja te Školski sindikat Preporod zbog nezadovoljstva predloženim koeficijentima za državne i javne službe. S punog Markova trga, prosvjednici su zatražili ostavku ministra. 

Velik broj zaposlenika u obrazovanju i znanosti iz svih krajeva Hrvatske stigao je na Markov trg uz glasne zvižduke i bubnjanje Zlih bubnjara. Na svojim transparentnima poručuju da traže pravednije koeficijente, ali i pravedniji društveni položaj znanosti i obrazovanja.

“Di si lipa? A di je koeficijent?”, “Za znanost ja bi dao sve – samo koeficijent ne!”, “Svi će dobiti puno više, samo se prosvjeti crno piše”, “Hrvatska bez fakulteta – Hrvatska bez budućnosti”, “Kolega AP, pali ste iz transparentnosti”, neke su od poruka na transparentima prosvjednika. 

Više govornika na sindikalnom prosvjedu reklo je da Vladina uredba o koeficijentima (za državne i javne službe) u nepovoljan položaj stavlja zaposlene u obrazovanju i znanosti, da ih degradira. Dok su prosvjednici u stankama zviždanjem izražavali svoje nezadovoljstvo, zazivali su i ostavku ministra znanosti obrazovanja Radovana Fuchsa, za kojeg sindikati tvrde da se nedovoljno zauzeo za zaposlenike u svojem sektoru.

‘Ne želimo živjeti u zemlji u kojoj loši đaci vladaju’

Okupljenima se, među ostalima, obratio Tvrtko Smital, predsjednik Sindikata znanosti. Rekao je da ga posebno ljuti kad im kažu: “Pa dobro, ali svima nekako rastu plaće”.

– Mi smo razmaženi, tražimo nešto što nam ne pripada, kao da je obrazovanje važno samo nama, a nije roditeljima, učenicima, Vladi i političarima, i njih netko treba obrazovati, ili se varam? Ne želimo živjeti u zemlji u kojoj loši đaci zemljom vladaju, kako kaže Đorđe Balašević. Politici ne dugujemo ništa, rekao je.

Prosvjed prosvjetara na Markovom tgu

Prosvjed prosvjetara na Markovom tgu

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Stipić: Laž je da je Vlada sa sindikatima partnerski radila na uredbi

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je da se djelatnici u sustavu obrazovanja došli tu jer im smeta to što Vlada učiteljima poručuje da ih ne poštuje.

– Više koeficijente mi smo zaslužili, ne danas, nego odavno. I zato smo danas ovdje. Jer ako ne sada, kada? (…) Zakon o plaćama je zajednička sramota Vlade i sindikata. Vaša i naša sramota, premijeru. Vaša jer ste ga vi gurali, a naša jer smo dopustili da vam ta podvala prođe. Vi ste, premijeru, bog i batina, a u školama će to isto postati ravnatelji, rekao je Stipić. 

Ustvrdio je i da “Vlada laže tvrdeći da je uredbu o koeficijentima radila u suglasju sa sindikatima”. Nazvao je lažima i obećanje da će novi koeficijenti biti pravedni. Iduća laž je da su Vlada i sindikati partnerski radili na ovoj nakaradi od koeficijenata, dodao je poručivši da Vlada napuhuje i rast povišica, a podcjenjuje rast troškova života. 

Kroflin: Ministre, gdje ste?

– Ovim koeficijentom Vlada je rekla – nebitni ste – i zato smo ovdje. (…) Politikom koja ne cijeni znanost i izvrsnost, a potiče osrednjost i nekritičnost – impregniraju ovo društvo i kao udav onemogućuju društveni razvoj, rekao je s govornice glavni tajnik Sindikata znanosti Matija Kroflin.

Zatim se obratio ministru Fuchsu: “Ministre, gdje ste, čime se bavite i koja je vaša uloga u ovom procesu? Ako stvari ostanu ovakve, to je za ostavku”. Svoje je obraćanje završio riječima: “Ali ako u ovoj zemlji ne bude učitelja, nastavnika, profesora, znanstvenika, nema ove zemlje”.

‘Reforma svih reformi – epohalni promašaj?’

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) Tvrtko Smital istaknuo je da su primjedbe na koeficijente teškom mukom reducirane na 15-ak stranica. Dodao je kako ministar Radovan Fuchs, njegov tim, tijekom stvaranja uredbe nije uspio uvjeriti svoje kolege u Vladi da su zaposlenici tog sustava bitni.

– Ova reforma svih reformi, ako se ovako nastavi, pretvorit će se u epohalan promašaj, iako su okolnosti za uređivanje sustava plaća upravo fantastične, bolje nego ikada. Država trenutno fiskalno stoji dobro. Nitko ne spori potrebu za povećanje plaća. Politika ima volju da poveća plaće. I nakon svega toga, ovo što je na stolu je rezultat. Kako ne biti frustriran?, upitao je Smital.

Predsjednik Velikog vijeća NSZVO-a Predrag Marković izjavio je da su bez logike i opravdanja “rasponi između najvišem i najnižem mjesta u visokom obrazovanju i znanosti smanjeni, a unutrašnji odnosi slobodno prekrajani i poremećeni”.

Prosvjed na Markovom trgu

Prosvjed na Markovom trgu

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

‘Učitelji odlaze iz škola brže nego ministri iz Vlade’

Uz sindikalne čelnike, govorili su i učitelji, profesori, znanstvenici. Viša asistentica na institutu Ruđer Bošković Josipa Skelin Ilić istaknula je da nova uredba o koeficijentima ne mijenja samo primanja znanstvenika nego je i odraz na koji način vladajući gledaju na znanost i obrazovanje.

– Nitko ovdje ne traži privilegije ili poseban tretman. Tražimo dostojanstvo. Degradacija sustava nije počela ovom uredbom, ali se njome može dovršiti, poručila je.

Ivan Plantić iz Osnovne škole Smokvica poručio je da je učiteljima i nastavnicima dosta. Poručio je da je zbog toga za učitelje i profesore Vlada uredbom namijenila koeficijent 1,97, dodavši da učitelji odlaze iz škola brže nego ministri iz Vlade.

Cilj dolaska je da postignemo da nas se čuje i da uvaže naše zahtjeve, a ne da nas se stavlja na marginu kao i inače, poruka je Mirene Maljković, učiteljice informatike iz zagrebačke OŠ Rapska. Njezina kolegica Andrijana Jakopić iz OŠ dr. Vinka Žganca, Vratišinec dodaje kako su se cijeli tjedan pripremali. Vladi, kaže – poručuju da vrijeme za popravni istječe.

‘Branimo smisao ove reforme’

– Želimo poslati poruku da je reforma zaista važna i mi je podržavamo. Ali ovim prosvjedom branimo smisao ove reforme. Način na koji je ona dosad provođena rezultirao je nizom pogrešaka i nelogičnih problema. I to ne samo u sustavu obrazovanja i znanosti nego i općenito, rekao je u prof. Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Ministru Fuchsu je poručio kako je zadnji čas da se ovom poslu pristupi “krajnje ozbiljno jer se zaista radi o povijesnom trenutku da se ovakve stvari odrade kako treba”. Nabrajajući nelogičnosti naveo je: smanjenje relativnih odnosa unutar sustava, ponižavanje i spuštanje statusa znanosti i visokog obrazovanja u odnosu na druge sustave te činjenicu da druga radna mjesta važna za sustav (Carnet i Srce) – nisu uređena kako treba.

– Knjižničari su navedeni pod Ministarstvo kulture, a većina ih radi u sustavu znanosti i obrazovanja, dodao je Bagić navevši kako postoji niz radnih mjesta koja nisu adekvatno tretirana prema složenosti i odgovornosti (tehničar, predavač, stručnjak, suradnik). 

‘Plaća docenta jednaka plaći osobe s običnom diplomom’

Na Markovu trgu okupili su se učitelji, profesori i znanstvenici iz cijele Hrvatske. Traže pravednije koeficijente i pravedniji status u društvu, javila je za Dnevnik u podne Sunčica Findak koja je razgovarala s dr. Ivanom Bašić.

– Vrlo je jednostavno. Ovim potezom Vlada poručuje da Hrvatskoj znanost i visoko obrazovanje ne trebaju. Jedino što je povijesno u ovoj uredbi jest – da radna mjesta u institutima i na fakultetima nikad nisu bila toliko degradirana u odnosu na radna mjesta u drugim javnim službama. Pitamo se tko će željeti raditi u sustavu znanosti i zašto, naglasila je dr. Bašić.

Dodala je da je mjesto docenta, za što treba doktorat i deset godina staža, vrednovan kao mjesto u drugim javnim službama za koja je potrebna diploma i nikakvo prethodno radno iskustvo.

Komentirajući razjedinjenost sindikata rekla je: “Sindikat znanosti i visokog obrazovanja od početka govori da je nezadovoljan načinom na koji se ovaj proces vodi. Nije bilo pomne analize i uključenosti sindikata, a kriteriji vrednovanja su netransparentni”. Sindikatima predstavnicima zaposlenih u osnovnim i srednjim školama poručila je: “Mogu zaključiti da su kolegice zadovoljne, nadam se da su zadovoljni i njihovi članovi”. 

NSZVO: Nepravda će ostati, zato smo ovdje!

Član Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Robert Broz izjavio je kako su međuodnosi plaća u visokom obrazovanju takvi da gotovo nema radnog mjesta koje nije pogođeno, od čistačica do profesora, toliko je nejasno napisano. Plaće će rasti kratkotrajno i to će se istopiti do nove godine, a nepravda će ostati. Zato smo danas ovdje, rekao je. 

Iz NSZVO-a su prije istaknuli da su nezadovoljni lošim prijedlogom koeficijenata u tom sektoru, koje je Vlada predložila Uredbom, a na koju su se očitovali. Iako Vlada najavljuje da će prihvatiti primjedbe, tajnik NSZVO-a Matija Kroflin istaknuo je da je taj sindikat poslao primjedbe na 25 stranica, iako sama uredba ima dvije stranice. 

‘Profesor s 30 godina radnog staža plaćen kao početnik’

– Ona ideja da jednak rad bude jednako plaćen na kraju ispada prema prijedlogu da nije tako pa neka mjesta u obrazovanju su manje plaćena nego bilo gdje drugdje, rekao je Robert Posavec, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec.

– Nismo zadovoljni jer se ne vrednuje plaća tako da profesore neke s 30 godina radnog staža stavljate u isti koš s početnicima bez položenog stručnog ispita i bez dana radnog staža, rekla je Marijeta Djaković, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

– Mi smo došli zbog podrške svima zaposlenim u sustavu obrazovanja, od najnižih do najviših razina. Očekujemo da se realni i razumni zahtjevi uvaže od strane Vlade, rekao je Goran Balić, Akademija dramskih umjetnosti.

– Cijeli tjedan se pripremamo, a njima poručujemo da im vrijeme za popravni istječe, rekla je Andrijana Jakupić, OŠ Vinka Žganca.

Fuchs: Prosvjed bez znanja o čemu se prosvjeduje

Sve je komentirao ministar Radovan Fuchs koji je bio u Hrvatskom saboru, gdje su dodijeljene državne nagrade za znanost – pet nagrada za životno djelo i ukupno 21 godišnja nagrada znanstvenicima i znanstvenim novacima. Ministar je odgovorio je li spreman prihvatiti zahtjev sindikata da se učitelji i nastavnici premjeste u viši platni razred s početnim koeficijentom 2,01.

– Ja se neću sada jasno izjasniti, ali naravno da smo to ozbiljno uzeli u obzir i onda ćemo vidjeti kad konačna lista bude predstavljena javnosti. Prosvjedovati, a da ne znate konkretno protiv čega prosvjedujete, moram priznati nije uobičajena praksa, rekao je Fuchs.

Šprem: Vrijeme za silu argumenata, a ne za argument sile!

Prosvjed nisu podržala dva najveća školska sindikata, hrvatskih učitelja i zaposlenih u srednjim školama. Smatraju kako im nije mjesto na prosvjedu s onima koji smatraju da učitelji zavređuju manje od ostalih u obrazovanju ili su im osobni interesi ispred interesa članova.

– Ovih 15 dana iskoristili smo za kvalitetnu argumentaciju. Ovo je bilo vrijeme za silu argumenata ne za argument sile, izjavila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. Na pitanje o nekim eventualnim budućim sindikalnim akcijama odgovorila je: Definitivno ne!

Stipić i Piletić u programu HRT-a

Željko Stipić iz Preporoda jutros je u emisiji “U mreži Prvog” poručio da Vladinoj reformi daje jedinicu. Rekao je da se Sindikat očitovao o Vladinoj uredbi, ali nije poslao svoje prijedloge koeficijenata jer od Vlade nije dobio informacije o kriterijima prema kojima su se oni određivali.

Ministar Marin Piletić naveo je da su na prijedlog uredbe stigle mnoge primjedbe od kojih će se neke i prihvatiti, no treba vidjeti što će to značiti u financijskom smislu jer su granice već prijeđene.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ŽESTOKO SE POSVAĐALI: Prštale uvrede na sve strane

ŽESTOKO SE POSVAĐALI: Prštale uvrede na sve strane

Vaterpolisti Srbije do četvrtfinala SP i vize za OI

Vaterpolisti Srbije do četvrtfinala SP i vize za OI