in

Vrhovni sud odlučuje hoće li se Trump moći natjecati u Coloradu

Vrhovni sud odlučuje hoće li se Trump moći natjecati u Coloradu
Slatka-Tajna.Eu
Vrhovni sud odlučuje hoće li se Trump moći natjecati u Coloradu

Donald Trump

Foto: Ronda Churchill / REUTERS

Prvi put nakon 2000. i slučaja “Bush protiv Gorea” najviši američki sud donosi važnu odluku vezano za američke predsjedničke izbore. Odvjetnici Donalda Trumpa i države Colorado danas su iznijeli argumente ispred Vrhovnog suda.

Bivši predsjednik Trump, favorit na republikanskim predizborima, traži poništenje odluke iz prosinca koju je donio sud u Coloradu, a kojom se zahtijeva uklanjanje njegova imena s biračkih listića u toj saveznog državi na zapadu zemlje. Od 20 država u kojima su podnesene žalbe na nepodobnost Donalda Trumpa, u samo dvjema to je uspjelo, u Coloradu i Maineu. No nekoliko država ipak čeka da Vrhovni sud donese konačnu odluku.

Odluku Vrhovnog suda nećemo saznati danas, iako su oralni argumenti završeni, suci sada razmišljaju o svom sljedećem potezu, ali tu bismo odluku mogli saznati prije super utorka 5. ožujka, kada glasuju birači Colorada na predizborima, javila je iz Washingtona u HTV-ov središnji Dnevnik Branka Slavica.

– Nakon što smo saslušali argumente dviju strana, dojam je da bi Vrhovni sud u ovom slučaju mogao presuditi u korist Donalda Trumpa, a protiv savezne države Colorado, i to nakon što smo slušali pitanja ne samo konzervativnih sudaca i onih sudaca koje je u najviši američki sud imenovao Donald Trump, već i sudaca demokrata, rekla je Slavica.

Valja reći da Vrhovni sud ne odlučuje ovdje o tome ima li Trump imunitet kada je riječ o događajima od 6. siječnja 2021. i napadu na Kongres. Odlučuje samo o tome može li država Colorado odlučiti da izbriše ime Donalda Trumpa s biračkih listića. Pritom se savezna država Colorado poziva na ustavni amandman star 150 godina koji nikada do sada nije bio primijenjen protiv jednog američkog predsjednika. Argumenti Trumpovih odvjetnika su kako on nikada nije osuđen za poticaj na pobunu i kako ga je Kongres politički amnestirao oko tog pitanja.

Važno je reći i da se odluka Vrhovnog suda o Coloradu odnosi na još najmanje 11 saveznih država koje razmatraju isto pitanje, istaknula je Slavica:

Amandman iz 1868.

Odvjetnici Donalda Trumpa odluku u Coloradu nazivaju “anomalijom” i pozivaju Vrhovni sud da je poništi kako bi se “zaštitila prava desetaka milijuna Amerikanaca koji žele glasati za Trumpa za predsjednika”. Većinu svojih završnih argumenata posvećuju naizgled sekundarnom pitanju. Oni nastoje pokazati da situacija iz 6. siječnja 2021. ne potpada pod one obuhvaćene 14. amandmanom Ustava.

Taj amandman, prihvaćen 1868. nakon građanskog rata, isključuje s najviših javnih dužnosti svakoga tko je sudjelovao u djelima pobune nakon što je položio prisegu da će braniti Ustav. Sud u Coloradu smatrao je da postupci Donalda Trumpa 6. siječnja 2021. potpadaju upravo pod taj 14. amandman.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Toga su dana stotine pristaša predsjednika na odlasku, posebno zagrijani njegovim optužbama za izbornu prijevaru, upale na Kapitol kako bi pokušale spriječiti potvrdu pobjede njegova demokratskog protukandidata Joea Bidena

Odvjetnici Donalda Trumpa tvrde da 6. siječnja nije predstavljao pobunu i da njihov klijent nije bio umiješan u te događaje.

Priroda slučaja koja je bez presedana komplicira bilo kakva predviđanja, ali mnogi stručnjaci smatraju da će devetero sudaca pokušati pronaći rupu kako bi ime Donalda Trumpa ostalo na glasačkim listićima, a pritom ne ulaziti u kvalifikacije njegovih postupaka tijekom napada na Kapitol.

Osim ako Vrhovni sud ne presudi protiv Trumpa, vrlo je vjerojatno da će upravo on biti protivnik aktualnom demokratskom predsjedniku Joeu Bidenu na izborima u studenom.

Postoji pritisak da se odluka donese prije 5. ožujka, kada glasači u 15 država – uključujući Colorado – daju svoj glas na republikanskim predizborima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

UINO: Oduzeta razna roba i oružje vrijednosti preko pola miliona KM

UINO: Oduzeta razna roba i oružje vrijednosti preko pola miliona KM

Naš je cilj plasman u četvrtfinale

Naš je cilj plasman u četvrtfinale