in

Zastupnici Možemo! zbog Turudića prosvjeduju na Markovom trgu

Zastupnici Možemo! zbog Turudića prosvjeduju na Markovom trgu
Slatka-Tajna.Eu
Zastupnici Možemo! zbog Turudića prosvjeduju na Markovom trgu

Stotinjak građana, aktivista i političara došlo je u utorak navečer na Markov trg dati potporu saborskim zastupnicima stranke Možemo! koji će do jutra bdjeti prosvjedujući protiv odluke premijera Andreja Plenkovića da ustraje na prijedlogu Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

S transparentima “Laž br. 1 Josipa Rimac”, “Laž br. 2. Zdravko Mamić” i “Laž br. 3 bratić Vrlja” zastupnici Možemo! prosvjeduju na ograđenoj površini ispred crkve sv. Marka gdje je zabranjen pristup građanima i koji mogu doći jedino s druge strane ograde. Zastupnici su tim transparentima na Markovom trgu danas dočekali Turudića i sve ostale koji su se uputili u Banske dvore na koalicijski sastanak.

– Noćas ćemo ostati ovdje, na otvorenom, za sve one ljude koji žele pružiti otpor odluci Andreja Plenkovića i njegovoj demonstraciji sile koju vrši nad građanima, izjavila je Hini Sandra Benčić (Možemo!) ispred južne ograde kojom je ograđen prostor pred ulazima u Banske dvore i Sabor.

Možemovci su na tom prostoru danas već proveli više od osam sati, te poručili da će, unatoč hladnoći, ostati vani cijelu noć, do sutra u 10 sati, kada će Sabor glasati o prijedlogu Vlade da se Turudića imenuje za glavnog državnog odvjetnika.

Na Markov trg, uz ostale, stigli su Rada Borić, Urša Raukar, Ivana Kekin, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, njegovi zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec i drugi. Okupljeni građani s druge strane ograde su zviždanjem izražavali negodovanje zbog Turudića, a neki od njih su rekli da su očekivali veći odaziv.

Benčić je ponovila da je “Plenković ukrao državu, institucije pa i Markov trg” na koji građani više ne mogu doći ni prosvjedovati.

– Sve ove Turudićeve laži danas su postale Plenkovićeve laži, koje će on sutra legitimirati u Saboru pomoću svoje poslušne većine, uključujući koalicijske partnere. S obzirom na to da smo apsolutno svjesni koliko građana je zbog ovoga bijesno, koliko građana je željelo izraziti negodovanje, a isto tako imajući u vidu da je Andrej Plenković, osim što je ukrao državu, što nam je ukrao institucije – ukrao nam je i ovaj Markov trg na kojem se više građani ne smiju spontano kupovati. Odlučili smo da ćemo mi kao zastupnice koje smijemo ovdje biti, jer nam je to radno mjesto, biti glas svih tih građana i glas svog tog otpora diljem Hrvatske, poručila je Benčić.

Tomašević: Turudić ne bi smio biti ni sudac, a kamoli glavni državni odvjetnik

Zahvalila je svima koji se večeras okupljaju uz ogradu.

Građani nam donose kavu, krafne, vodu, dekice, rekla je zahvalivši im jer su, kako je rekla, pokazali veliku solidarnost.

– Bit će hladno, ali izdržat ćemo, dodala je.

Rekla je i da su uputili poziv svim oporbenim zastupnicima da im se pridruže, bilo večeras ili sutra ujutro. Do sada im se jedino odazvala Dalija Orešković te rekla da će ostati cijelu noć na trgu.

– Zaista to cijenimo, Dalija je došla, donijela nam kekse i čaj, tako da možemo mirno izdržati noć, rekla je Benčić.

Gradonačelnik Tomašević izrazio je uvjerenost da će Turudić, ako bude sutra imenovan, zloupotrebljavati funkciju glavnog državnog odvjetnika te je cijelu situaciju ocijenio skandaloznom.

– Ove informacije koje su objavljene, po mom ga mišljenju, toliko ga inkriminiraju da više ne bi smio biti ni sudac, a kamoli glavni državni odvjetnik. To je sada potpuno rasturanje povjerenja u pravosuđe koje je ionako na najnižim granama u odnosu na sve institucije u ovoj državi, ocijenio je Tomašević.

“Sve Turudićeve laži postale su Plenkovićeve”

Benčić je ranije rekla da su nakon odluke premijera Andreja Plenkovića da ostaje pri kandidaturi Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, sve Turudićeve laži postale Plenkovićeve laži, te prozivala vladajuće da su im “ukrali” institucije, državu i Markov trg.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Pozvala je i zastupnike, ali i građane da im se pridruže.

Pozivam, naravno, apsolutno sve zastupnike da dođu i da nam se pridruže, i da budu svjesni da stoje za sve one koji su ovih dana izražavali negodovanje i bijes zbog toga što Andrej Plenković svima govori “ja mogu što hoću”, rekla je.

Ističe da još uvijek postoje građani koji žele društvo i normalnu državu, kao i oni koji još nisu otišli i zbog njih će stajati, kao i zbog svih onih koji su otišli u nadi da će se možda jednom vratiti.

– Moramo sada pružiti otpor jer ovakav napad na državu i na institucije je nezabilježen u jako dugo vremena, poručila je Benčić.

Zastupnici Možemo! zbog Turudića prosvjeduju na Markovom trgu

Foto: Sandra Mrđen / HRT

Smatra da Turudić nema temeljne uvjete da bude glavni državni odvjetnik, te da ne bi smio siti ni sudac.

– Čovjek laže, druži se s kriminalcima i evidentno je utjecao na stvari na koje nije smio utjecati, kazala je.

– Premijer je više puta ponovio da ništa ne zna i da se time nije bavio, to nije izgovor, to je razlog za njegovu ostavku, nećemo to trpjeti da od nas rade budale, dodala je. Najavila da zastupnici Možemo! vjerojatno neće u srijedu sudjelovati u glasovanju.

Benčić je podsjetila da danas šalju zahtjeve Europskoj komisiji za intervencijom u pogledu narušavanja temeljnog povjerenja u neovisnost pravosuđa.

Vladu prozivaju da je u svom izvješću Europskoj komisiji oko vladavine prava lažno izvijestila da je postupak izbora glavnog državnog odvjetnika sada potpuno jednak onome za izbor predsjednika Vrhovnog suda, a druga je činjenica da je zakonodavac popustio propisati da se glavni državni odvjetnik bira kvalificiranom većinom.

Zastupnici Možemo! zbog Turudića prosvjeduju na Markovom trgu

Zastupnici Možemo! zbog Turudića prosvjeduju na Markovom trgu

Foto: Sandra Mrđen / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ovo niko nije znao: Najljepšu baladu Lepe Brene napisao Saša Popović

Ovo niko nije znao: Najljepšu baladu Lepe Brene napisao Saša Popović

Iznenađenje u Azijskom kupu: Jordan u finalu

Iznenađenje u Azijskom kupu: Jordan u finalu